• EN
 • Logg inn
 • EØS-ordningene: Fra søppel til skinnende råstoff

   Innovasjon Norge
  Innovasjon Norge

  Ermax i Polen resirkulerer drikkeflasker i PET-plast med maskiner fra Tomra. Takket være støtte gjennom Norway Grants, kan klinete plastflasker bli til glitrende rent plastråstoff og brukes igjen – og igjen.

  Asker-selskapet Tomra er ledende i verden på gjenvinning og resirkulering av materialer. I Polen finnes ikke panteordninger for drikkeflasker. Derfor må PET-flaskene sorteres ut fra husholdningsavfallet, vaskes, renses og kvernes til råmateriale for nye produkter. Tomra leverer teknologien og maskinene til fire polske firmaer, Wtor Steel, Komart, Akpol og Ermax.

  - Norway Grants har bidratt til at vi nå er ledende på det polske markedet, sier Tom Eng, sjefen for Tomra Sorting Recycling.

  Ermax fikk støtte fra EØS-ordningene for tre år siden, for å investere i nye maskiner som gjør produksjonslinjen mer effektiv. De piloterer ny teknologi som gjør det mulig å separere forskjellige typer av plast. Dermed kan både flaskene og korkene resirkuleres og selges. Det åpner et nytt marked for selskapet. Gjennom prosjektet oppnådde Ermax en betydelig forbedring av kvaliteten på sluttproduktet. Nå produserer selskapet mer enn 500 tonn granulat fra plastflasker hver måned, og satser på en firedobling i 2017.

  EØS-ordningene skal bidra til å redusere utslipp av klimagasser, og det gjør de: Disse fire prosjektene skal til sammen redusere utslippene av CO2 med mer enn 38 000 tonn i året, skape 22 nye jobber og resirkulere mer enn 22 000 tonn avfall hvert år. Hittil har de oppnådd omtrent halvparten.

  Tomra har mottatt til sammen 2,3 millioner Euro, nesten 21 millioner kroner i støtte fra EØS-midlene via Innovasjon Norge. De polske partnerne har også fått betydelige beløp – til sammen 33,4 millioner kroner.

  TOMRA Systems ASA/Ermax
  Asker/Dąbrowa Górnicza