• EN
 • Logg inn
 • Arkitektur med luft under vingene

   Tormod Amundsen/Biotope
  Tormod Amundsen/Biotope

  Ved å kombinere lidenskapen for fuglekikking og arkitektur har gründerne i Biotope skapt et helt nytt tilskudd til naturbasert reiseliv og samtidig bidratt til å sette Vardø på verdenskartet. Den unike kompetansen til bedriften er nå etterspurt i prosjekter på andre siden av kloden.

  Gründer Tormod Amundsen har vært ivrig fuglekikker fra ung alder. Som arkitekturstudent savnet han fokus på arkitekturens forhold til naturen. Under et opphold i Vardø i studietiden så han et uutnyttet potensial i den arktiske naturen, og sammen med arkitektkollega Elin Taranger bestemte han seg noen år senere for å flytte til Vardø og etablere et naturbasert arkitektkontor.

  Biotope er verdens første arkitektkontor som spesialiserer seg på fuglekikking. De designer bygg tilpasset ulike habitater og formål, men naturopplevelsen er alltid i sentrum. Bedriften arrangerer utstillinger og workshops om fuglekikking og arkitektur, og har gjennom Innovasjon Norge hatt ansvar for flere utviklingsprosjekter innen reiseliv med formålet at Varanger skal bli en internasjonalt kjent fugledestinasjon. På denne måten har Biotope laget en helt egen nisje, skapt arbeidsplasser i Vardø og bidratt til økt turisme i regionen. 

  – Innovasjon Norge har vært profesjonelle og bidratt med både gode råd og ressurser slik at vi har raskere kunnet realisere det markedspotensialet vi har sett og jobber med, sier Amundsen.

  Biotope har i dag åtte ansatte og leverer tjenester til reiselivsbedrifter, organisasjoner, kommuner og destinasjonsselskaper en rekke steder i Norge samt i ni ulike land verden rundt. Oppdragene skaffes blant annet gjennom tett dialog med naturvernorganisasjoner, eiere av store naturreservater og ikke minst reiselivsbedrifter. Nylig ble de innhentet til et prosjekt på Falklandsøyene i Sør-Amerika.

  Biotope er en av de utvalgte bedriftene som deltar i eksportprogrammet Arkitektur ut i verden. Gjennom utenlandssatsingen vil Biotope styrke sin posisjon som gode arkitekter med sin unike, naturbaserte arkitektur.