• EN
 • Logg inn
 • Miljøvennlige passasjerbåter

   Sverre Hjørnevik/Flåm AS
  Sverre Hjørnevik/Flåm AS

  Brødrene Aa har fokus på miljøvennlige passasjerbåter, og har nå fått støtte for å lage de 100 prosent elektrisk.

  Brødrene Aa AS ble etablert i 1947. Selskapet er lokalisert i Hyen og har 110 ansatte. Selskapet er en verdensledende produsent av miljøvennlige hurtiggående passasjerfartøy.

  De siste 16 årene har de hatt produksjon av hurtigbåter med lettvektsskrog i karbon som hovedaktivitet. Siden 2001 har selskapet levert mer enn 50 hurtigbåter i størrelse fra 19 til 48 meter. Brødrene Aa produserer også andre produkter i plastkompositt. De siste årene har de levert 3 000 tonn subsea vernedeksel, og togfronter og ploger til flytoget og Signatur/Agenda-togene. Selskapet er også produsent og leverandør av skrog til verdens største yachtprodusent, Palmer Johnsen, og er med det trolig det eneste verftet i Norge som per i dag eksporterer båtskrog. Selskapet har nylig levert to 40 meters karbonskrog til Kina.

  I årene framover vil Brødrene Aa satse mer på eksportmarkedet, og har fått med seg det største hurtigbåtrederiet i Hong Kong på eiersiden.

  Skal produsere helelektrisk utslippsfritt fartøy

  I 2015 utviklet Brødrene Aa i samarbeid med passasjerbåtrederiet The Fjords DA et 43 meter lettvekts turistfartøy, "Vision of The Fjords", som kombinerte diesel og elektrisk fremdrift. Fartøyet har plass til 400 passasjerer og opererer med ren batteridrift i verdensarvområdet i Nærøyfjorden. Skipet ble kåret til «Ship of the Year 2016» på skipsfartsmesse SMM i Hamburg.

  I forlengelsen av dette ble Brødrene Aa sitt prosjekt "Utslippsfritt passasjerfartøy" valgt ut til Pilot-E-ordningen i 2017 og fikk derfor ti millioner i miljøteknologitilskudd til FoU-delen av prosjektet, mens Enova bevilget et tilsvarende beløp til rederiet The Fjords AS som investerte i det første fartøyet. Her er målet et 100 prosent helelektrisk og utslippsfritt fartøy.

  Les om løsningen i The Explorer: Emission-free tourism on Norwegian fjords