• EN
 • Logg inn
 • Revolusjonerende håndprotese på vei ut i verden

   Paul Paiewonsky
  Paul Paiewonsky

  En 3D printer, to gode hoder og en garasje på Lillehammer. Det var starten på hva som innen helseindustrien ansees som en liten revolusjon innen proteser. 

  I løpet av to år har Hy5 utviklet verdens første håndprotese som styres av hydraulikk i tillegg til elektronikk, som gir brukeren mer følsomhet og bedre motorikk. I desember 2017 kom den på markedet i Norge, og allerede står land som Canada, USA, Storbritannia og Sverige på bestillingslisten.

  Historien begynner med at Jos Poirters jobbet som mekanisk ingeniør i Nederland, hvor han utviklet robothender til apparatene til et stort tivoli. I møte med den norske biomedisisnke ingeniøren Christian Fredrik Stray fødtes tanken om at dette også er en lovende teknologi for protesebrukere. To år senere sto den første modellen ferdig, og i dag har selskapet flyttet fra garasjen på Lillehammer til et utviklingskontor og produksjonsanlegg på Raufoss med ti ansatte.

  Globalt er det millioner av mennesker som behøver proteser. Dagens tilbud preges av høye kostnader, og brukerne har begrensede tilpasningsmuligheter for individuelle behov. Mange foretrekker en krok eller ingenting istedenfor å bruke elektrisk protese.

  Stor oppmerkesomhet

  Nettopp derfor har Hy5 håndprotesen fått stor oppmerksomhet både i Norge og internasjonalt, og er kvalitetstestet blant annet på SINTEF, og fått EUs godkjenningsstempel, CE-merket. Håndprotesen er verdens første styrt av hydraulikk i tillegg til elektronikk, og brukeren kan dermed bevege hånden på en mer naturlig måte. Selskapet bruker 3D printere, som gjør det mulig å printe opptil 100 titanfingre over natten.

  Hy5´s innovative bruk av ny teknologi for å møte et stort problem verden over lå til grunn for Innovasjon Norges støtte til etablering og risikolån, samt bistand til å identifisere potensielle kunder i Canada. Ved bruk av 3D printere er produksjonskostnadene redusert, og målet er med tiden å kunne produsere håndproteser lokalt basert på innsamlet data om brukeren, også til utviklingsland som i dag ikke har noe tilbud.

  Les om løsningen i The Explorer: Giving the world a helping hand