• EN
 • Logg inn
 • Restråstoffer fra krabbe skal bli bærekraftig olje

   Kvalvik Bluebio AS
  Kvalvik Bluebio AS

  Arktisk snøkrabbe er på sterk fremvekst i nord, men det er kun krabbeklørne som brukes til mat. Tromsø-bedriften Kvalvik Bluebio skal utnytte biprodukter fra krabbefangsten til å lage bærekraftige produkter til bruk i mat og helsekost.

  Gründer Svein Kvalvik har fra før suksess med bedriften Kvalvik Bait, som produserer fiskeagn med kunstig lukt og smak. Det prisvinnende agnet er laget av biologisk nedbrytbart materiale utvunnet fra biprodukter fra den lokale fiskeindustrien. Kvalvik oppdaget at restråstoffene fra havet kunne brukes til mye mer. I 2017 etablerte han derfor Kvalvik Bluebio, som skal spesialisere seg på å utnytte restråstoffene.

  Fra avfall til helsekost

  Kvalvik Bluebio har tatt utgangspunkt i et restråstoff det er god og stabil tilgang på: biprodukter fra snøkrabbe. Det er i dag stor vekst i fiske av snøkrabbe i Barentshavet. Krabbebåtene gjør prosesseringen ombord og kun klørne beholdes, mens innmat og skall blir kvernet og spylt på havet. Disse restråstoffene skal Kvalvik Bluebio ta imot når båtene kommer inn til havn i Tromsø. 

  I samarbeid med forskere hos Nofima har Kvalvik Bluebio funnet en måte å skille ut protein og olje fra krabbehuset på for å lage nye produkter. I tillegg til å utnyttes som attraktanter til agn, kan proteinene brukes til produkter i matindustrien, for eksempel som naturlige smaksforsterkere. Snøkrabbeolje skal utvinnes til helsekost. Oljen har en knall rød farge fra astaxanthin, naturens kraftigste antioksidant, og er rik på omega 3.

  Med en god idé til å lage innovative produkter som utnytter bærekraftige biologiske ressurser har Kvalvik Bluebio fått etablerertilskudd fra Innovasjon Norge samt tilskudd fra bioøkonomiordningen. Kvalvik Bluebio vil utnytte det gode ryktet norsk sjømat har i Asia og satse i det asiatiske markedet. I den forbindelse har bedriften fått rådgivning fra Innovasjon Norges kontor i Tokyo til å kartlegge markedet og finne distributører for produktene. 

  På sikt skal Kvalvik Bluebio undersøke andre lokale restråstoff fra havet som kan utnyttes til ulike formål.

  Kvalvik Bluebio
  Tromsø