• EN
 • Logg inn
 • Telemarksbedrift med verdensledende radarteknologi

   Novelda
  Novelda

  Novelda har utviklet en unik kortholdsradar som får plass på en mikrobrikke. Teknologien er markedsledende internasjonalt og kan anvendes til alt fra medisinsk overvåkning til bygningsautomasjon.

  I 2004 bestemte to forskere fra UiO seg for å ta radarteknologien de hadde jobbet med ut på markedet, og startet Novelda med to andre gründere. Den teknologiske nyvinningen gikk ut på å bygge et komplisert radarsystem inn i en mikrobrikke. Radaren avgir elektromagnetiske impulser som måler avstander med høy presisjonsgrad. Selve brikken er på størrelse med et fyrstikkhode.

  Novelda er i dag kjent for merkevaren XeThru. Selskapet selger både radarbrikker og komplette radarsystem, og mange kunder bruker XeThru som utviklingsplattform. Selv har Novelda to fokusområder for salg og utvikling; XeThru-sensoren muliggjør svært presis måling av pust og bevegelser, og som merkenavnet antyder, kan den se gjennom fysiske overflater som klær, hud og vev. Dermed har den utallige bruksområder, for eksempel i tilknytning til medisinsk overvåkning, søvnanalyse, sikkerhetssystemer eller lysstyring i bygninger.

  I tillegg til hovedkontoret på Kviteseid, har Novelda kontorer i Oslo og Trondheim, og etablerte nylig kontorer i Hong Kong og San Jose i California. De fleste kundene er store, internasjonale aktører. Novelda hadde i 2017 en innovasjonskontrakt (tidl. IFU) med en markedsleder i feltet for bevegelsessensorer.

  – Innovasjonskontrakter gjør at man kan ta risikoen for å bringe nye produkter til markedet. Vi driver i et felt som er svært kapitalkrevende, og det er vanskelig å lykkes i Norge på ren venture. Vi har hatt god støtte fra Innovasjon Norge helt fra starten, både i form av risikoavlastning og rådgiving, sier teknisk sjef Dag Wisland, som var med på å gründe bedriften.

  Novelda jobber også tett med forskningsinstitusjoner både nasjonalt og internasjonalt. Et eksempel er et forskningsprosjekt i samarbeid med NTNU og St. Olavs hospital for å kartlegge hvordan spedbarn puster. I fremtiden håper man at XeThru kan bidra til å forebygge krybbedød ved å anvendes i en alarm som varsler om pustestopp.