• EN
 • Logg inn
 • Flytende sol seiler fram

   Ocean Sun
  Ocean Sun

  Ocean Sun har utviklet en kostnadseffektiv løsning som gjør det mulig å plassere solcellemoduler på havoverflaten. Teknologien kan løse dagens utfordringer rundt solenergi og plassbegrensninger.

  – Med vår nye teknologi kan vi produsere billig fornybar energi til mange mennesker. Miljøgevinsten ved at store byer ved havet får tilgang til fornybar solenergi er svært stor, sier gründer Øyvind Rohn.

  Sammen med Arnt EmilIngulstad og Børge Bjørneklett, har han etablert selskapet Ocean Sun, som leverer den banebrytende teknologien. Løsningen består av modifiserte solcellemoduler som installeres på en fleksibel, flytende matte som demper bølger. Alle delene som inngår i kraftverket er laget av miljøvennlige materialer med minimalt CO2-avtrykk.

  Fremtidens energikilde

  – I dag er det stort behov for energi. Sol regnes som fremtidens energikilde fordi den er tilnærmet uendelig, men det kreves ofte store landområder til kraftverkene. Dette er vanskelig å få til rundt store byer. Halvparten av jordas befolkning bor i nærheten av kysten, og tre fjerdedeler av verdens store byer ligger ved havet. Derfor blir vi nødt til å bruke havoverflaten i fremtiden, forklarer han.

  I Norge kan oppdrettsnæringen ha nytte av Ocean Suns løsning. I dag driftes mange av oppdrettsanleggene med dieselaggregat, fordi det er kostbart å koble seg til det landbaserte strømnettet.

  – Å bruke diesel er ikke klima- og miljøvennlig, og i tillegg er det dyrt. Når vi bruker solanlegg i stedet, kan vi begrense klimapåvirkningen, sier Rohn.

  Enormt marked

  Ocean Sun har siden april 2017 gjennomført en vellykket test av et flytende solanlegg utenfor Osterøy ved Bergen.

  – Testingen av pilotanlegget har gått veldig bra og vi regner med at storskala-kraftverkene er klare til bruk i 2020, sier Rohn.

  Etter det står verden for tur – Det er et enormt marked for flytende sol, noe som gjør interessen for teknologien stor og konkurransen om å utvikle den beste løsningen hard. Vår teknologi har unike konkurransefortrinn som gjør oss godt posisjonert til å ta en pionerrolle på dette feltet, mener Rohn.

  Les om løsningen i The Explorer: Pioneering floating solar power solutions

  Ocean Sun
  Kjeller