Hva som prioriteres kan variere mellom fylkene. Se de regionale retningslinjene for din region.
Prioriterte tiltak/områder:
Først og fremst investeringer som gjelder melk- og kjøttproduksjon.
I 2019 kan det ikke gis støtte til investeringer som gjelder sau.
Ikke prioriterte tiltak/områder:
Prioriterte tiltak/områder:
Først og fremst investeringer som gjelder melk- og kjøttproduksjon.
I 2019 kan det ikke gis støtte til investeringer som gjelder sau.
Ikke prioriterte tiltak/områder:
Høyt prioritert målgruppe: Unge bønder under 35 år og bønder som planlegger å hente vesentlige deler av inntekt og sysselsetting fra bruket.
Tradisjonelt landbruk
Prioriterte landbruksbaserte næringer/tilleggsnæringer:
Ikke prioriterte tiltak/områder
Lån
Det kan gis lån til næringsformål (bl.a. driftsbygninger og anlegg av mer varig karakter til tradisjonelt landbruk og andre landbruksbaserte næringer, kjøp av eiendom og tilleggsareal og kvote/besetning.
Ingen søknadsfrist, søknadene behandles fortløpende.
Produksjonene er prioritert på følgende måte:
1a) Grovfôrbaserte husdyrproduksjoner. Omfatter også gjødsellager og driftsbygninger til aktiv setring. Modernisering av små og mellomstore melkeproduksjonsbruk og ombygging fra bås- til løsdrift, vil bli prioritert fremfor større utvidelser innen melkeproduksjon eller nyetableringer og større utvidelser innen ammeku.
1b) All økologisk produksjon. På grunn av markedssituasjonen gis det ikke tilskudd til utvidelser eller nyetablering på egg, svin, kylling og kalkun.
2) Planteproduksjon for salg. Begrunnet i markedsmuligheter og klimautfordringer avsettes 15 % av midlene til tradisjonelt landbruk i Hedmark og Oppland i 2019 til prosjekter som bidrar til økt tørke- og lagerkapasitet i planteproduksjonen og vanningsanlegg* innen frukt-, grønt- og bærproduksjon.
3) Kraftfôrkrevende husdyrproduksjoner
*Det kan kun gis støtte til faste installasjoner i hht §3c i IBU-forskriften. Vanningsvogn og annet flyttbart overflateutstyr kan ikke inngå i støttegrunnlaget.
Det er et ønske om å stimulere til nyskapende og gode prosjekter. Det er derfor ingen tydelig prioritering av midler til landbruksbaserte næringer. Det er imidlertid nasjonal oppmerksomhet og forventninger innen områdene lokalmat, landbruksbasert reiseliv, «inn på tunet», bioenergi og bruk av tre. Prosjekter innen disse områdene er velkomne!
Trysil, Engerdal og samtlige Valdreskommuner.
PRIORITERTE TILTAK:
Tradisjonelt landbruk
Grovforbasert husdyrhald
Kraftforkrevjande produksjonar
Poteter, frukt, bær og grønsaker
Gjødsellager kan prioriterast der investeringa er nødvendig for å oppnå lagerkapasitet på minimum 10 mnd. Miljøperspektivet skal vektleggast i slike saker.
Økologisk jordbruk Prosjekt som går på volumleveranse blir for 2019 vurdert på linje med konvensjonell produksjon.
Bygdenæring
Vi ønskjer om å stimulere til nyskapande og gode prosjekt. Vi har ingen tydelege prioriteringar, men t.d. lokalmat, landbruksbasert reiseliv, «inn på tunet», bioenergi og bruk av tre er gode døme på kva som kan vera aktuelt.
Ved vurdering av alle typer bedriftsrettede søknader skal lønnsomhet og næringsinntektens betydning for gården vektlegges.
Ulike eierformer skal likestilles ved prioritering av søknader.
En prioritering av grovfôrbaserte produksjoner i forhold til kraftfôrkrevende produksjoner er et strategisk valg for bruken av begrensede offentlige virkemidler i grovfôrfylket Nordland.
Andre prioriterte områder/kriterier:
Ved prioritering mellom prosjekter gjøres en helhetlig vurdering av både ideens forretningsmessige innhold, lønnsomhetspotensial og markedsmuligheter. Personene bak ideene og deres egenskaper og ressurser knyttet til gjennomføring av de enkelte prosjektene er også viktige vurderingskriterier.
Prioriterte forretningsideer innenfor næringsområdene:
Det kan også gis tilskudd til annen person med særlig tilknytning til landbrukseiendommen dersom tilskuddet gis til utvikling av andre bygdenæringer.
Tradisjonelt landbruk
Bygdenæringer
Ikke prioriterte tiltak/områder:
Tradisjonelt landbruk
Bygdenæring
På grunn av ekstraordinær søknadspågang kan det ikkje forventast at søknader mottatt etter 1. mars vil kunna bli behandla innverande år.
Det er stor søknadsinngang i starten av 2021, så det er en fordel å sende inn søknad tidlig på året. Vi behandler etter prioritet og ikke bare etter søknadsdato. Det vil si at vi starter med søknader knyttet til prioriterte prosjekter innen melkeproduksjonen, og frukt- og grøntnæringene, deretter vurderer vi de andre prioriterte prosjektene etterpå. Så gode prosjekt innen disse områdene har fremdeles gode sjanser for å få søknadene sine vurdert om de kommer inn i løpet av de neste ukene.
Prioriterte tiltak/områder 2021:
Fordeling av midlene til tradisjonelt landbruk mellom Jæren og distriktet opprettholdes med en 30/70 fordeling.
Det store bilde for Rogaland for 2021 er stort sett det samme som for 2020 med unntak av at sau, ammeku, ungdyrfjøs og omlegging i eggproduksjonen ikke lenger er prioritert.
Vi prioriterer følgende:
a. Ombygging fra båsfjøs til løsdrift i melkeproduksjonen for mindre bruk opp til 30 liggebåser. Ekstra tilskudd til fjøs bygget i tre opprettholdes.
b. Generasjonsskifte for de som er under 35 år og som har planer om mindre investering inntil 1 500 000 kroner. Her vurderes søknadene litt bredere, men innenfor nasjonal policy. Det viktigste i disse sakene er vurderingen av hvorvidt planlagt produksjon står godt i forhold til gårdens tilgjengelige ressurser – med spesiell vekt på god utnyttelse av beite. Gode planer fremover og profesjonalitet blir vektlagt.
c. Gjødsellager og grovforlager (plan- og tårnsiloer) hvor målet er redusert plastforbruk.
d. Landbruksbaserte næringer/tillegsnæringer – fokus på prosjekter innen lokalmat og landbruksbasert reiseliv, samt kombinasjon av disse. Prosjekter med størst verdiskapings- og vekstpotensiale vil bli prioritert. Det er mulig å få støtte til ideavklaring for de største investeringsprosjektene.
e. Frukt, grønt og veksthusnæringen har særlig prioritet nasjonalt, og det er derfor øremerkede midler på landsplan til disse. Her prioriteres både lager- og sorteringsanlegg, vanningsanlegg, og teknisk utstyr som lysanlegg og renseanlegg i drivhus, samt investeringsstøtte til frukt- og bærplantasjer og lignende. Det er også satt av en mindre pott til småskalaproduksjon av frukt og grønt for de som ikke har leveringsavtaler og kan omsette varene i egne kanaler (rekoringer, gardsbutikker, internettsalg og så videre).
Ikke prioriterte tiltak/områder:
Tradisjonelt landbruk
Landbruksbaserte næringer
Generelt
Høyest utmåling skal melkefjøs i distriktet ha og spesielt fjøs i størrelsen inntil 30 melkekyr. Viktig i alle investeringssaker er at det er godt samsvar mellom gårdens ressursgrunnlag (eid/leid) og produksjon. Nye fjøs som muliggjør utnyttelse av beiteressurser blir prioriterte. Dyrevelferd og miljømessig gevinst vektlegges ved alle søknader om investeringsstøtte.
Investeringsmidlene skal gå til prosjekt som er et større løft for søkerens gård, normalt fra 500 000 kroner i godkjente kostnader og oppover. Bønder som planlegger å hente mesteparten av inntektene fra landbruket blir prioriterte.
Tradisjonelt og landbruksbaserte næringer
Formelt kan det gis inntil 35 % av godkjent kostnadsoverslag. På grunn av stor mengde med søknader og begrensede midler ligger utmålingsprosenten i praksis en god del lavere enn dette.
Etablert ordning knytta til driftsbygninger i tre kan får ekstra tilskudd held fram.
Prosjekt med særlig høy innovasjonsgrad kan få ekstra høy utmåling.
Etablerertilskudd (oppstart av ny virksomhet/bygdenæring)
75 % av godkjent kostnadsoverslag og inntil 300 000 kroner per fase (Ideavklarings- og etableringsfase)
Bedriftsutvikling (bygdenæring)
Individuell vurdering – ingen tak utover grensene som forskriften setter (50 %, kvinner og personer under 35 år inntil 75 % tilskudd)
Tilskudd ved generasjonsskifte (tradisjonelt landbruk og bygdenæring)
Tilskudd til generasjonsskifte (under 35 år) har en maksimal utmålingsprosent på 50 % til menn og 70 % til kvinner inntil 1 500 000 kroner i godkjente kostnader.
1. Melkeproduksjon med fokus på små og mellomstore bruk, og spesielt overgang fra bås til løsdriftsfjøs.
2. Varige investeringer innen produksjonene potet, frukt, bær og grønt.
3. Storfekjøtt- og saueproduksjon med fokus på gårder og områder som ikke er egnet for kornproduksjon.
4. Lager og tørkeanlegg til kornproduksjon.
Generelt prioriteres klimaeffektive, miljøvennlige og dyrevelferdsmessige løsninger, og økologisk produksjon gitt at det er markedsmessig rom for produksjonsøkning.
Innenfor nye landbruksbaserte næringer prioriteres tiltak som har basis i landbrukseiendommenes og eiernes ressurser. Ved vurdering av søknader skal markedsmuligheter, både nasjonalt og internasjonalt, og økonomisk potensial tillegges vesentlig vekt. Søkers kunnskap og gjennomføringsevne skal også vektlegges. Det er et ønske om å stimulere til nyskapende og gode prosjekter.
Prioriterte områder:
Det kan gis lån til næringsformål.
Ingen søknadsfrist, fortløpende behandling så lenge det er tilgjengelige midler.
Hver sak vurderes individuelt. Utmåling av støtte skjer ut fra en helhetlig vurdering av blant annet bærekraft, lønnsomhet, risikoavlastning og hvor mye støtte som er nødvendig for at prosjektet kan gjennomføres.
Prosjekt der målet er å etablere tilleggsnæring til tradisjonelt landbruk slik at desse til saman gjev tilfredsstillande sysselsetjing og inntekt på garden.
Denne nettsiden bruker cookies dersom du i nettleseren har akseptert dette. Les mer om hvilke cookies som brukes på denne nettsiden.