Skal du investere i driftsbygning, kjøpe eiendom eller tilleggsareal? Kanskje trenger du å foreta mindre investeringer i forbindelse med generasjonsskifte på gården? Vi kan hjelpe deg med finansiering dersom du har et lønnsomt prosjekt.
Vi kan gi støtte til eier av landbrukseiendom, samdrifter eller bedrifter med tilknytning til landbrukseiendommer. Det må være næringsvirksomhet av et visst omfang på eiendommen, eller potensial for næringsvirksomhet av et visst omfang.
Vi kan støtte investeringer knyttet til faste anlegg og tilhørende produksjonsutstyr for tradisjonelle jord- og husdyrproduksjoner. Investeringen må være nødvendig for å oppnå planlagt produksjon, og det må forventes avsetningsmuligheter eller -avtaler for produktene.
Vi prioriterer prosjekter som gir økt matproduksjon der det er markedspotensial, prosjekter som bidrar til økt dyrevelferd og prosjekter med energi- og klimaeffektive løsninger, som for eksempel bruk av bioenergi og tre som byggematerialer.
Det gis ikke tilskudd til tiltak som er påbegynt før søknaden er avgjort.
Med påbegynt menes igangsettelse av bygg- og anleggsarbeider eller inngått rettslig bindende forpliktelse/kontrakt som gjør investeringen irreversibel.
Utmåling av støtte skjer individuelt ut fra en vurdering av lønnsomhet, soliditet, risikoavlastning og hvor mye støtte som skal til for at prosjektet blir gjennomført.
Det kan gis tilskudd til investeringer i faste anlegg og tilhørende produksjonsutstyr av varig karakter opp til 35 % av godkjent kostnadsoverslag. Øvre grense for tilskudd er 2 millioner per prosjekt.
Det er ikke tak for tilskudd i Troms og Finnmark.
For lager for husdyrgjødsel kan det gis tilskudd inntil 20 % avgrenset til 100 000 kroner.
Det kan gis tilskudd til nyplanting innen økologisk frukt- og bærdyrking (ikke jordbærplanter) med inntil 50 % av godkjent kostnadsoverslag. For konvensjonell dyrking er støttesatsen inntil 35 %. Søknader om tilskudd til nyplanting vurderes individuelt, erfaringsmessig ligger støttesats for konvensjonell produksjon i intervallet 20 – 25 % for jordbær og bringebær, 25 – 30 % for epler, pærer og plommer og 30 – 35 % for moreller med dekkesystem. For økologisk produksjon ligger den erfaringsmessig i intervallet 40 – 45 % for alle produksjoner.
Det kan gis tilskudd til personer under 35 år, som i forbindelse med overtagelse av landbrukseiendom trenger å gjennomføre mindre investeringer (inntil kr 1,5 millioner) for å opprettholde produksjonen innen tradisjonell landbruksdrift eller bygdenæringer. Tilskuddet kan gis med inntil 50 % av godkjent kostnadsoverslag, for kvinner inntil 70 %.
Søkers eget arbeid vurderes til inntil 350 kroner per time. For egeninnsats med egne maskiner godkjennes inntil 800 kr pr time.
For enkeltpersonforetak, ANS og DA kan bare eget arbeid for innehaver, deltakere og ektefelle/samboer godkjennes som ufakturert egeninnsats.
Hvilke produksjoner som prioriteres kan variere mellom fylkene. Trykk her for å lese mer om regionale føringer.
Vi jobber med å fornye vårt søknads- og kundesystem, og har derfor i en periode flere innloggingssystemer. Hvilken du skal bruke avhenger av hvilken tjeneste du skal søke, eller nylig har søkt.
Dersom du skal søke kun tilskudd til tradisjonelt landbruk med unntak av småskala grøntproduksjon, så logger du deg inn via BankId og all interaksjon med Innovasjon Norge vil være digital. Se informasjon om oppretting av søknad for småskala grøntproduksjon under «Særskilt satsing innen grøntsektoren» på denne siden.
Dersom du skal søke kun lån eller kombinasjonen lån og tilskudd må du benytte deg av de andre søknadsinngangene.
Innovasjon Norge forutsetter at alle virksomheter som søker finansiering har et bevisst forhold til samfunnsansvar og miljøpåvirkning. Dette gjelder både i gjennomføringen av prosjektene og ved utnyttelse av resultatene.
Ta gjerne kontakt med landbruks- eller næringskontoret i kommunen din. Der får du veiledning som vil gjøre søknadsprosessen enklere.