Et Pilot-T-prosjekt skal
- være i skjæringsfeltet transport/informasjons- og kommunikasjonsteknologier (IKT)
- bidra til det transportpolitiske målet om et transportsystem med bedre fremkommelighet, sikkerhet og/eller reduserte utslipp
- bidra til næringsutvikling og ny kunnskap i Norge, og at norsk næringsliv kan ta del i verdiskapingspotensialet knyttet til omstillingen i transportsektoren
- være et samarbeid mellom flere aktører
- ha behov for ny kunnskap for å kunne realiseres
- ende opp i en pilot eller en fullskalaløsning som tas i bruk.
Se definisjon av "eksperimentell utvikling" for en beskrivelse av hvilke typer pilotering- og demonstrasjonsaktiviteter som kan støttes.
Det stilles krav om egen forskning- og utviklingskompetanse (FoU-kompetanse) hos søker eller samarbeidspartner, eller at prosjektet kjøper inn forskningstjenester fra en godkjent FoU-organisasjon.
Utlysningen finnes både på norsk og engelsk (kommer). Den norske utlysningsteksten er juridisk bindende.
Vi oppfordrer søkere til å ta kontakt med saksbehandler i Innovasjon Norge eller Norges forskningsråd for rådgivning før søknaden utarbeides/leveres.
Vi vil prioritere prosjekter som
- har høy innovasjonsgrad
- vil gi verdiskaping for prosjektdeltakerne
- har en konkret og tydelig plan for realisering av innovasjonen
- har konkrete og detaljerte planer for organisering, finansiering, eventuell regulatorisk godkjenning og gjennomføring, og
- har kvinnelig prosjektleder (når søknadene ellers vurderes likt)
Avgrensning
Utlysningen retter seg mot både gods- og persontransport innen alle fire transportformene vei, bane, sjø og luft. Utlysningen gjelder ikke for offshoreoperasjoner, fiskeri og teknologiutvikling knyttet til maritim sektor, som ikke er direkte koblet til gods- og persontransport. Prosjekter knyttet til miljøvennlig energi i transport, herunder batteri, hydrogen og biodrivstoff inkludert ladeinfrastruktur knyttet til dette, vil heller ikke få finansiering gjennom denne utlysningen.
Vi viser til PILOT-E-ordningen, samt ENERGIX- og MAROFF-programmene i Forskningsrådet, Miljøteknologiordningen i Innovasjon Norge, eller til Enova for prosjektideer knyttet til dette området.
Statsstøtte
Denne utlysningen utgjør en støtteordning som meldes til EFTAs overvåkningsorgan (ESA). Støtte under ordningen tildeles i henhold til den såkalte gruppeunntaksforordningen (Kommisjonsforordning 651/2014 av 17. juni 2014) artikkel 25.
Ordningen skal praktiseres i tråd med EØS-avtalens statsstøtteregler. Herunder skal vilkår og begreper tolkes i tråd med korresponderende vilkår og begreper i støttereglene. Ved eventuell motstrid mellom utlysningen og statsstøttereglene, skal sistnevnte ha forrang. Av samme grunn kan også utlysningen bli justert.
Kontaktpersoner i Forskningsrådet
Kontaktpersoner i Innovasjon Norge
Hvem kan søke?
Bedrifter med norsk organisasjonsnummer og næringsvirksomhet i Norge kan søke. Der flere bedrifter søker sammen må én bedrift stå som prosjektansvarlig på vegne av konsortiet. Bedriftssammenslutninger (som for eksempel bransjeorganisasjoner), enkeltpersonsforetak, forskningsorganisasjoner og andre organisasjoner kan ikke stå som prosjektansvarlig søker.
Hvem kan delta i prosjektet?
Krav til prosjektansvarlig (søker)
Prosjektansvarlig bedrift må ha som mål å gjennomføre et FoU-basert innovasjonsprosjekt som skal føre til bærekraftig vekst og konkurransekraft for bedriften. Prosjektansvarlig må ha evne til å sikre finansiering av prosjektet (utover støtte fra Pilot-T) og andre nødvendige tiltak for å utnytte prosjektresultatene i egen virksomhet.
Krav til samarbeid
Vi krever at prosjektet enten gjennomføres i samarbeide med andre aktører fra enten næringslivet eller offentlig sektor, og/eller at prosjektet kjøper forskningstjenester fra en godkjent FoU-organisasjon. I søknaden ber vi dere beskrive hvem dere skal samarbeide med, og hvordan de er involvert i planlegging og gjennomføring av prosjektet, og i eventuelt kjøp, utnyttelse av og rettigheter til resultatene. Mulige samarbeidsformer:
- Søker kan gjennomføre prosjektet i samarbeid med andre bedrifter, hvor disse bedriftene enten dekker egne kostnader, eller drar nytte av Pilot-T-prosjektstøtte.
Dersom samarbeidspartnerne også skal dra nytte av Pilot-T-prosjektstøtte må de oppfylle de samme foretakskriterier og krav som prosjektansvarlig søker. Søker kan også kjøpe inn forsknings- eller utviklingstjenester fra en underleverandør.
- Søker kan gjennomføre prosjektet i faktisk samarbeid med enheter i offentlig sektor. Disse må dekke egne prosjektkostnader fullt ut. Faktisk samarbeid er definert slik: samarbeid mellom minst to uavhengige parter for å utveksle kunnskap eller teknologi eller for å nå et felles mål på grunnlag av arbeidsdeling, der partene i fellesskap definerer omfanget av samarbeidsprosjektet, bidrar til dets gjennomføring og deler risikoer og resultater. En eller flere parter kan bære alle kostnadene for prosjektet og dermed frita andre parter for finansiell risiko. Oppdragsforskning og yting av forskningstjenester anses ikke som en form for samarbeid.
- Norske forskningsmiljøer kan delta i prosjektet med ansvar for å utføre bestemte FoU-aktiviteter. Slike prosjektpartnere (leverandører av FoU-tjenester) kan bare ha en prosjektutførende rolle, og bedriftene som samarbeider i prosjektet vil ha ansvaret for å dekke kostandene ved å kjøpe inn FoU-tjenester fra forskningsorganisasjoner. Det forutsettes at FoU-leverandører ikke står i avhengighetsforhold til noen bedriftspartnere, dvs. opererer på armlengdes avstand fra disse. En bedriftspartner i prosjekt kan ikke være leverandør av FoU-tjenester i prosjektet – og omvendt.
Prosjektet kan også kjøpe inn forskningstjenester fra internasjonale forskningsmiljøer, men dette er i seg selv ikke nok til å oppfylle kravet om samarbeid. Øvrige internasjonale partnere kan delta i prosjektet dersom det fremmer verdiskaping i Norge, men deres kostnader vil ikke utløse støtte fra Pilot-T og den utenlandske partneren må dekke egne kostnader fullt ut.
Hva kan du søke om støtte til?
Bare prosjektkostnader knyttet til FoU-aktiviteter kan støttes. Aktiviteter som kan støttes er inkludert, men ikke begrenset til, anvendt forskning, følgeforskning, utforming av prototyper, demonstrasjoner og pilotering. Kostnader ved andre aktiviteter og tiltak for å utnytte FoU-resultatene, slik som: patentering, markedsundersøkelser og markedsføring, uttesting og ferdigstilling av nye produkter og tjenester kan ikke støttes.
Det kan søkes om støtte til delvis dekning av de kostnadene som bedriftspartnerne i prosjektet har til å få gjennomført prosjektets FoU-aktiviteter. Dette kan både være kostnader bedriftene vil ha ved selv å utføre FoU-aktiviteter, og kostnader de vil ha ved å engasjere kvalifiserte leverandører til å utføre FoU-oppgaver.
Graden av støtte er begrenset og avhengig av prosjektets FoU-innhold. Prosjektaktivitet av typen "industriell forskning" kan gis høyere støttegrad enn "eksperimentell utvikling".
Prosjektkostnader er faktiske kostnader som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet. Det kan skilles mellom
- direkte prosjektkostnader, som er kostnader til ressurser som er satt av spesielt for gjennomføringen av prosjektet, for eksempel personalkostnader for prosjektmedarbeidere
- indirekte prosjektkostnader, som er knyttet til bruk av generelle ressurser som prosjektet drar nytte av. Indirekte prosjektkostnader inkluderer prosjektets andel av kostnader til husleie for kontor, IT/telefon og andre administrative fellestjenester knyttet til personal og økonomi
I søknaden må du bryte prosjektbudsjettet ned i følgende kostnadstyper:
- personal- og indirekte kostnader, som er kostnader ved bedriftenes FoU-medarbeideres innsats i prosjektets FoU-aktiviteter
- innkjøp av FoU-tjenester, som er kostnader ved å engasjere FoU-leverandører til å utføre FoU-oppgaver i prosjektet
- utstyr, som er drifts- og avskrivningskostnader for vitenskapelig utstyr som prosjektet er avhengig av å benytte
- andre prosjektkostnader til gjennomføring av prosjektets FoU-aktiviteter
Se også: Dette skal budsjettet inneholde.
Beregning av støtte
Bedrifter kan søke om støtte for inntil 50 prosent av budsjetterte prosjektkostnader, innenfor statsstøtteregelverkets begrensninger. Du kan søke om minimum 2 mill. kroner eller maksimum 10 mill. kroner. Hvor mye støtte den enkelte bedrift kan motta vil avhenge av dennes størrelse og hvilke oppgaver denne utfører i prosjektet. Partnere fra offentlig sektor må dekke egne kostnader fullt ut, og deres kostnader vil ikke utløse finansiering fra Pilot-T.
Forutsetninger for tildeling av støtte
Støtte til "foretak" utgjør statsstøtte. Med foretak menes i denne sammenheng enhver aktør som driver økonomisk aktivitet ved å tilby varer og/eller tjenester i et marked.
Annen offentlig støtte til prosjektet, eller til aktiviteter som inngår i prosjektet, vil påvirke omfanget av Pilot-T-støtte
Tildelt statsstøtte på 500 000 euro eller mer vil bekjentgjøres i et offentlig register.
Se også: Forskningsrådets informasjonsside om statsstøtte.
Hver støttemottaker blir vurdert for seg, og støtten vil være avhengig av om den enkelte støttemottakers prosjektkostnader består av kostnader ved" industriell forskning" eller "eksperimentell utvikling".
Forskningsrådet og Innovasjon Norge støtter aktiviteter som faller inn under definisjonen av "industriell forskning" og "eksperimentell utvikling". Se lenken over for en uttømmende opplisting av støtteberettiget kostnader i gruppeunntaksforordningens artikkel 25.
Vilkår for tildeling av støtte fra Forskningsrådet:
Dersom søknaden innvilges av Forskningsrådet, må prosjektansvarlig utarbeide en revidert søknad i samsvar med bevilgningsvedtak. Revidert søknad vil omfatte oppdaterte og utfyllende opplysninger om prosjektet og partnere i prosjektet. Bedrifter i prosjektet må avgi egenerklæring som bekrefter at de er berettiget til å motta statsstøtte.
Forskningsrådets forutsetninger for bevilgning er angitt i Generelle vilkår for FoU-prosjekter. For prosjekter innvilget under denne utlysningen, omfatter dette blant annet krav om årlig prosjektregnskapsrapport som dokumenterer påløpte prosjektkostnader og finansiering av disse.
Vilkår for tildeling av støtte fra Innovasjon Norge:
Dersom søknaden innvilges av Innovasjon Norge vil vilkår for tildeling av støtte stå i tildelingsbrevet.
Følgende bedrifter eller prosjekter kan ikke få statsstøtte:
- bedrifter som har utestående krav om tilbakebetaling av ulovlig statsstøtte
- bedrifter som er i vanskeligheter
- omsøkt prosjekt er påbegynt
- eksportrelaterte aktiviteter
Arkivering av forskningsdata
Prosjektansvarlig bedrift avgjør hvilke(n) arkivløsning(er) som skal brukes for lagring av forskningsdata som oppstår i prosjektet. Prosjektansvarlig bedrift oppgir dette i forbindelse med revidering av søknad.