Vil du ha de siste nyhetene fra Innovasjon Norge?
 • EN
 • Logg inn
 • Godkjent eksportør

  Tollmyndighetene kan gi eksportører status som godkjent eksportør (approved exporter). Godkjente eksportører gis tillatelse til å sende ut fakturaerklæringer uavhengig av verdien på de eksporterte varene. Dersom eksportøren ikke er godkjent, kan Varesertifikat EUR.1/Varesertifikat EUR-MED brukes på forsendelser hvor verdien er over NOK 50.000. 

  Krav
  For å bli autorisert som godkjent eksportør kreves blant annet at bedriften har jevnlig eksport, setter seg inn i og holder seg oppdatert om bestemmelsene i opprinnelsesregelverket. Videre må bedriften kunne gi nødvendige garantier for å bekrefte opprinnelsesstatusen på de eksporterte produktene.

  Søknad
  Søknad om autorisasjon som godkjent eksportør sendes til, og avgjøres av den enkelte tollregion. Søknaden vedlegges ferdig utfylt søknadsskjema med nødvendige bilag. Søknadsskjemaet er tilgjengelig på tollvesenet sine hjemmesider.  Skjemaet er merket RD-003. og heter Søknad om autorisasjon til å utferdige fakturaerklæringer som godkjent eksportør. Det er også et vedlegg til søknadsskjemaet kalt Informasjons- og spørreskjema til søknad om autorisasjon til å utstede fakturaerklæringer som godkjent eksportør. Dette vedlegget må fylles ut og sendes tollregionen sammen med søknad.