Vil du ha de siste nyhetene fra Innovasjon Norge?
 • EN
 • Logg inn
 • Tolltariffen: HS nummer

  Tolltariffen brukes til beregning av toll, avgifter og andre innførselsbestemmelser ved import til et land, og er basert på varens tolltariffnummer. De fleste lands tolltariffer tar utgangspunkt i HS-systemet (Harmonized Description and Coding System) som er det internasjonale klassifiseringssystemet for varer.

  Selve HS-systemet består at 21 avsnitt som igjen er delt opp i 97 kapitler. Det er det såkalte HS-nummeret (harmoniserte system) som er likt i alle land. HS-nummeret består kun av de 6 første sifrene i ett tolltariffnummer.

  Utover de seks første sifrene er det som kalles nasjonale oppdelinger. Det er på de 'siste sifrene' i et tolltariffnummer man finner de spesifikke reglene som gjelder i landet.

  Eksempel på oppbygning av toltariffnummer:
  84.13.4000 Betongpumpe
  84 Kapittel
  84.13 Posisjon
  84.13.40 HS nummer
  84.13.4000 Norsk tolltariffnummer
  84.13.400000 EUs tolltariffnummer

  Det vil alltid være tollmyndighetene i der respektive land som kan gi vedtak om hvilket tolltariffnummer som er korrekt. Dersom du er i tvil på hvilkes HS nummer din vare har, kan du be om en bindende forhåndsuttalelse (BKU) fra Tolletaten, eller lese mer om hvordan du finner riktig varenummer i tolltariffen på Toll.no.