• EN
 • Logg inn
 • Italia – koronasituasjonen

   Cristina Gottardi, Unsplash.com
  Cristina Gottardi, Unsplash.com

  Koronapandemien fører til økt usikkerhet og vi ser endringer i forbrukeradferd og transportmønster som påvirker det italienske markedet.

  Italia video

  Italia video

  Heidi rapporterer om korona-situasjonen i Italia og muligheter dette skaper for norsk næringsliv.

  Olje og Gass:

  Regjeringen garantere full distribusjon. Men på grunn av næringer som ikke er essensielle sektorer har stoppet produksjonen, er energibehovet under «normalen»

  Farmasøytiske produkter (ferdige/halvfabrikata):

  Hele verdikjeden har hatt full drift, med økt produksjon i mars og april. Avtale om å holde full produksjon mellom regjeringen og forbundene (Farmindustria, Assogenerici, Fofi, Federfarma, Adf, Asso-Ram og Ascofarve).

  Matsektor og norsk sjømat:

  Korona-pandemien fører til økt usikkerhet og vi ser endringer i forbrukeradferd og transportmønster som påvirker det italienske markedet. Spesielt utsatt er restaurantsegmentet (Horeca), mens det rapporteres om en økning i dagligvare på over 20 prosent, og matleveringstjenester, som følge av utstrakt hjemme karantene.

  Eksporten av fersk laks er blitt redusert kraftig som følge av bortfall av restaurantsegmentet. Italienske myndigheter har i større grad stengt ned ferskvarediskene, og her er det et fall på 49 prosent. Sushirestauranter har drevet en stor del av veksten for laks i Italia, men nå som restauranter er stengt har volumene falt betraktelig.

  I Italia generelt høyere etterspørsel etter frossent produkter.

  Mekaniske sektorer:

  De fleste selskapene innen mekaniske sektorer har vært stengt, men vil åpne den 27.04.2020.

  Økonomiske utfordringer:

  Lockdown utsatt til 3. mai.

  Hele 6,7 millioner italienere er permittert.

  Mest berørte sektorer når det gjelder redusert etterspørsel er: bilindustri, reiseliv, kultur (teater, kino, konserter, museum osv.), restauranter og detaljhandel generelt.

  Transport / logistikk

  Logistikk på italiensk territorium er garantert for varer.

  Standardbegrensningen for tungtransport i helgene er kansellert for å lette logistikk.

  Redusert etterspørselen etter produkter "made in Italy", fra utlandet, og dette har innvirkning på logistiske plattformer og transport.

  De fleste utenlandske flyselskaper har innstilt sine flygninger til Italia, og turistmyndighetene regner med at det blir 32 millioner færre turister i år enn i fjor, og at tapet kan komme opp i 7,4 milliarder euro bare i annet kvartal.

  I Italia i mars falt flytrafikken med -65,9% sammenlignet med samme måned i 2019.

  Neste fase 2:

  Det planlegges en en gradvis gjenåpning etter lockdown av alle kommersielle og industrielle aktiviteter, og en trinnvis omstart av det sosiale livet. Programmet bremser hvis R0-indeksen begynner å stige igjen.

  1. april starter de fleste landbruksindustrifabrikker på nytt.
  2. mai: fri bevegelse (innenfor egent fylke), men med plikt av maske og avstand. Grønt lys for alle byggeplasser, sammen med fabrikker for tekstil- og motebransjen. OK for penge spill som Lotto og Superenalotto. Reisebegrensning, med egenmelding vil være mulig å gå utenfor bostedskommunen. Utendørssport, trene, alene eller på to meters avstand.
  3. mai Klær, fottøy og alle andre butikker, som hittil har vært stengt. Gjenåpning av rettsvesen, domstol/tinghuset, og profesjonelle kontorer.

  Kjøpesentre og lokale markeder som ikke selger mat fortsetter å være stengt.

  11.-18.05. Mulighet for gjenåpning av skjønnhetssalonger/kosmetologer, frisører og barberere, med time bestilling. Maskeplikt. Dette er en sektor som blir sett på har høy risikofaktor.

  1. mai: barer og restauranter. En meter fra disken, to meter mellom bordene, masker og hansker for servitørene. Og hvis OK fra fylkes ordførere vil denne dato være gjenåpning for eventuell reise mellom fylker.

  Hypotetiske datoer for sportsaktiviteter:

  1. mai start av kollektividrett.

  Juni og juli gjenåpning av sportssentre, men bare individuell trening, og kurs med færre antall personer.

   

  «Fase 3». September gjenåpning av videregående skoler med skift av vanlig skole, og online undervisning. Fremdeles under avgjøres om barnehager og barneskoler skal åpne i september.

  • 15. september åpner lokale mat markeder, og markeder som ikke selger mat.
  • Gå tilbake til normalt planlagt våren: 2021.

   

  ØKONOMI

  Utsikten i 2020 for BNP vil ligge på -8%, og for 2021 på + 4,7%. Mens underskuddet vil nå 10,4%, og 5,7% i 2021.

  Ifølge regjeringens prognoser vil offentlig gjeld stige til 155,7% ved utgangen av året, og 152,7% ved utgangen av 2021.

  Allerede før viruset kom til Italia, hadde landet en av Europas svakeste økonomier, med negativ vekst i siste kvartal i fjor. Nå ventes det at landet raskt ender i resesjon på grunn av epidemien.

  Det er få lyspunkter å se for 2020 i de nye prognosene. De europeiske økonomiene vil bli hardest rammet med en nedgang i bruttonasjonalprodukt (bnp) for eurosonen på 12 prosent i 2020.

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  KRISEPAKKER

  Den første krisepakken kom den 16.03. Et statlig krisefond «CURA ITALIA» på 25 milliarder euro er satt av til blant annet å bistå bedrifter og organisasjoner med såkalte avbøtende tiltak. Familier som ufrivillig rammes av permitteringer, eller ubetalt ferieavvikling skal i perioden også slippe å innfri avdrag og renter på banklån.

  • Tre og en halv milliard til helse- og sivilbeskyttelse, tre milliarder tre hundre millioner til permitteringer.
  • Sosiale sikkerhetsnett utvidet til selvstendig næringsdrivende; en sjekk på 600 euro for mars måned. Blir utbetalt i dagene 15. -17.04.20.
  • Kriseforeldrepermisjon og en slags, barnevaktkupong for familier med mindreårige barn hjemme fra skole, og barnehage.
  • Ekstra inntektsstøtte for de som fortsetter å gå på jobber med økning i lønn for mars måned.
  • Utsettelse av skattefrister moms og personlig inntektsskatt, og stopp av innkreving og skattekontroll til 31.05.2020 (minst).
  • Ni ukers lønnstilskudd, og beskyttelse for de som eventuelt mister jobben.
  • Robuste sosiale permitteringstiltak hvor man får 80 prosent av lønnen.

  Den andre krisepakken ble annonsert 10.04 av Italias statsminister Giuseppe Conte, og er på nærmere 400 milliarder euro (200 milliarder til lån, og 200 milliarder til eksport. Conte kaller krisepakken «den mest kraftfulle intervensjonen i landets historie» og sier at den er øremerket bedrifter som sliter på grunn av corona pandemien.

  Fra 27 april forventes det ny krisepakke for familier, bedrifter og arbeidere.

  Ny krisepakke på rundt €70 milliarder, hvorav 30 for å garantere likviditet til bedrifter (omtrent 25 for garantier lån til store selskaper, og 5 til fondet for små og mellomstore bedrifter), og resten på diverse andre tiltak, med start fra de 15 milliardene som trengs for å forlenge permitteringene med 5-6 uker.

  • Økonomisk godtgjørelse for selvstendig næringsdrivende på €800 euro (mars måned var på €600).
  • Minibonus på €200 og €400 for hushjelp/vaskehjelp og barnevakter.
  • Forlengelse av foreldrepermisjon og babysitter kupong (engangsbeløp for de med barn under 14 år).
  • Nød inntekt for familier uten arbeidsinntekt og pensjoner, eller annen offentlig støtte.
  • Incentive for støtte til turisme i Italia, i form av en bonus (sannsynligvis en skattelettelse) på €325 for familier (med inntekt under €26.000), som ferier i Italia. Minimum 3 netter.
  • Utsettelse av innkreving av skatt (skatt som skulle ha vært betalt) er også diskutert.
  • Forlenget utsettelse av skatter og avgifter, inkludert sukker- og plastavgift.
  • Skattelettelsen på kommersiell leie til hotell og restauranter.
  • Ikke-refunderbar kompensasjon for mikrobedrifter (butikker, barer, restauranter), som fremdeles er tvunget til å holde stengt (er fortsatt under diskusjon).
  • 60% skattekreditt på leien, for butikker og lager.
  • Støtte til regioner og lokale instanser på rundt €5 milliarder, hvorav 3-3,5 til kommuner og provinser. 3 milliarder kroner til helse og sivil beskyttelse, som også vil kunne brukes til å ansette 5000 sykepleiere til hjemmesykepleien.

   

  26 april 2020

  Heidi M Dahl