Øst-Afrika har lave smittetall, men fortsatt utfordringer knyttet til eksport og import. Det er nye muligheter innen IKT i helsesektoren, fin-tech og fornybar energi.
Pandemiens «atypiske» utvikling i Afrika er fortsatt en gåte. Smittetallene er lave, men fortsetter å øke noe. Det er også store variasjoner mellom landenes tiltak for å stoppe spredning. For næringslivet er nye nasjonale tiltakspakker kjærkomment, men innenfor de fleste næringer meldes det om utfordringer knyttet til eksport/import, verdikjede/logistikk og likviditet. Samtidig gir økt digitalisering og innovasjonstakt nye og utvidede forretningsmuligheter innen fornybar energi, landbruk, fin-tech og helse for å nevne noen.
Øst-Afrika iverksatte tiltak for å stoppe spredning av Covid-19 på et tidlig tidspunkt. Uganda har hatt særlig strenge tiltak, med kraftig nedstenging av samfunnet. Tanzania har hatt få tiltak og har nå åpnet for internasjonal flytrafikk, mens Kenya har valgt et nivå som ligger mellom disse. Her har det vært strenge karanteneregler med lock-in i de største byene, og det er fortsatt usikkert når tiltakene vil bli lempet på.
Effekter på økonomien og tiltak for næringsstøtte
Landbruk er Afrikas økonomisk viktigste sektor og utgjør 23% av kontinentets BNP og ca 60% av arbidsstokken. Matsikkerhet, som før pandemien var blant myndighetenes viktigste politiske områder, er fortsatt øverst på agendaen. Det er et sterkt markedsbehov for både å modernisere og effektivisere landbrukssektoren. Interesse og muligheter for selskaper med produkter og løsninger innen landbruk og landbruksteknologi er derfor tilstede.
Både Kenya, Uganda og Tanzania har nå publisert tiltakspakker for næringslivet. Tiltakspakkene speiler i høy grad myndighetenes prioriterte områder for næringsutvikling, eksport og arbeidsplasser:
Ulike sektorer - ulike effekter og muligheter
Den nye situasjonen gir også nye muligheter i enkelte sektorer. Deler av offentlig sektor har nå tatt i bruk digitale løsninger for både saksbehandling og interaksjon med publikum, og det er behov og interesse for innovative og skalerbare IKT-løsninger - ikke minst innen helsesektoren. Kenyanske myndigheter har blant annet nedsatt en aksjonsgruppe som ser etter tilgjengelige digitale løsninger i kampen mot Covid-19.
Smitteverntiltak har også ført til økt interesse og bruk for fin-tech løsninger for ulike segmenter. Fornybar energi er høyt på agendaen for alle landene i Øst-Afrika. Vi ser her tilløp til at forhandlinger og ferdigstillelse av avtaler er forsinket, og samtidig økt interesse for off-grid fornybar energi løsninger. Det er ca 18 millioner husstander uten tilgang på energi, og større energikrevende næringer er interessert i sikker tilgang på fornybar energi.