• EN
 • Logg inn
 • Finland – koronasituasjonen - juli

   Tapio Haaja, Unsplash.com
  Tapio Haaja, Unsplash.com

  Finland er langsomt på vei tilbake til normalen, og nye muligheter oppstår innen friluftsliv, maritim og utdanningsteknologi.

  Juni har vært en måned med lettede restriksjoner i Finland. For eksempel har restaurantene lov til å servere kunder i lokalene sine med redusert kapasitet, mens uteserveringer kan drive som normalt. Viktigere er det at Finland den 16. mai opphevet kriseloven som hadde vært på plass siden midten av mars. Kort sagt betyr dette at regjeringen nå trenger parlamentets godkjenning for alle tiltak den ønsker å gjennomføre. Nye restriksjoner kan med andre ord ikke pålegges like hurtig som før, og det er så godt som ingen restriksjoner på virksomheter lenger.

  Markedsmuligheter

  Til tross for de vanskelige økonomiske tidene i Finland, er det fortsatt tydelige markedsmuligheter for norske selskaper med evne og vilje til å eksportere. Norge som merkevare står sterkt i Finland, og norske produkter blir ofte oppfattet som bærekraftige og av høy kvalitet. Én sektor som er mindre påvirket av koronakrisen enn andre er friluftsliv og fritid, der norske bedrifter er ledende på mange områder. Siden utenlandsreiser er utelukket i sommer, endrer finnene ferieplanene sine til reiser i hjemlandet. Finland er i likhet med Norge et relativt tynt befolket land med mye natur. Med flere innenlandsreiser har etterspørselen etter turutstyr som telt, fjellstøvler og annet nødvendig tilbehør økt. Finland har dessuten opplevd en sterk prisstigning på landets sommerhytter. Derfor er det rom for innovative løsninger i forbindelse med friluftsliv, noe som er en åpenbar markedsmulighet for norske bedrifter.

  En litt overraskende markedsmulighet er maritim sektor, som har vanskelige tider internasjonalt, men overraskende gode tider i Finland. Tidlig i juni gjennomførte Innovasjon Norge i Helsingfors intervjuer med de store verftene i Raumo og Åbo, som begge hevdet å ha fulle ordrebøker og prosjekter for opptil fem år fremover. Begge har behov for smarte løsninger fra leverandører og var positive til ideen om at norske leverandører skulle eksportere sine løsninger til verftene.

  En annen tydelig markedsmulighet er utdanningsteknologi. Fjernundervisning og hjemmekontor vil være en viktig del av finsk økonomi også etter krisen, og det er stor etterspørsel etter smarte løsninger som kan lette overgangen til en digital økonomi. Det ser også ut til at skoler vil fortsette å bruke fjernundervisning til en viss grad når høsten kommer. Utdanningsminister Li Andersson uttalte at utdanningsdepartementet undersøker en hybridmodell, der grunnskolen og videregående skole vil få mer fjernundervisning for å redusere antall elever på skolene. Smarte og innovative løsninger innen utdanningsteknologi kan med andre ord dra nytte av sterk etterspørsel i Finland – et land som er ledende innen digitalisering og har en svært IT-kyndig befolkning.

  Norske bedrifter i Finland

  Innovasjon Norge i Finland har gjennomført flere intervjuer med norske bedrifter i siste del av juni. I finanssektoren er markedsaktivitetene nå tilbake til normalen. Bedriftene ser allerede at kundene kommer tilbake, og tror ikke at de kommer til å endre forretningsstrategiene permanent som følge av koronakrisen. Bedrifter som har slitt med synkende etterspørsel under pandemien, regner med at situasjonen vil ha normalisert seg innen våren 2021.

  Et vanlig svar fra alle intervjuene er dessuten at norske bedrifter har blitt behandlet rettferdig på alle måter. Ingen nye lover eller tiltak er innført som kan favorisere lokale selskaper på en urettferdig måte i forhold til internasjonale, og norske bedrifter har heller ikke lagt merke til noen betydelige endringer i forbruksmønstre. Det har vært en viss frykt for at finnene skulle velge mer lokale produkter for å støtte det finske næringslivet i en vanskelig periode, men ifølge intervjuene våre er ingen slike mønstre registrert.

  Hvis du er interessert i Finland som marked, ta gjerne kontakt med oss på Finland-kontoret – vi er alltid glade for å kunne hjelpe!

  Se tidligere rapport fra juni 2020

  Se tidligere rapport fra mai 2020