• EN
 • Logg inn
 • Russland – koronasituasjonen

   Alexander Popov, Unsplash.com
  Alexander Popov, Unsplash.com

  Antall smittede av koronaviruset øker i Russland daglig, og bedriftene opplever store økonomiske vanskeligheter.

  Russland video

  Russland video

  Marina fra Russland-kontoret forteller om mulighetene for norsk næringsliv i denne tiden. 

  62 773 smitte er registret i hele Russland per 23. april. De aller fleste tilfellene er oppdaget i Moskva som utgjør episenteret for epidemien i Russland. President Putin oppfordret regionale ledere til å forberede seg på «alle scenarioer, også de vanskeligste og mest ekstraordinære». Putin advarte om at forsømmelse i bekjempelsen av covid-19 i regionene ville kunne anses som en kriminell handling som medførte strafferettslig ansvar. 200 milliarder rubler skal overføres til regionene for å balansere deres budsjetter.

  Moskvas viseborgermester uttalte mandag 20. april at hovedstaden forventes å nå sin «peak» innen to–tre uker. Sykehusene strekker sin kapasitet til det ytterste. Eksempelvis opplyser direktøren for et av byens sykehus å ha 1500 pasienter til behandling, mens sykehusets kapasitet er 1300 senger. Selvisoleringsregimet «fri fra arbeidet med lønn» for alle landets borgere er forlenget til 1. mai.

  Aeroflot har stengt for nye bestillinger til utland frem til 1. august. Russlands jernbaner har redusert togtilbudet i landet og i tillegg er 53 langdistansetog innstilt.

  Økonomisk støtte

  Flere selskaper i Russland velger å jobbe hjemmefra. Ifølge undersøkelsen antall bedrifter som jobber hjemmefra er fem ganger høyere enn i mars. Regjeringens tiltak for å støtte forretninger er beslutningen om å sørge for direkteoverføringer på 12 100 rubler (ca. 1700 NOK) per ansatt til små og mellomstore bedrifter. Et vilkår er at selskapet per 1. april fortsatt har beholdt 90 prosent av sine ansatte. Pengene skal øremerkes utbetaling av lønn for april og mai. Andre tiltak inkluderer økte garantier for innvilgelse av lån og gunstigere og mer fleksible låneordninger for selskaper. Det skal utarbeides en liste over spesielt viktige selskaper og målrettede tiltak innenfor hver sektor skal videreutvikles. Selskaper som driver med ulik type detaljhandel skal nå overføres til myndighetenes liste over de mest berørte sektorene. Til tross for myndighetenes støttepakker meldes det i en nylig undersøkelse blant små og mellomstore bedrifter at rundt 30 prosent av selskapene har bedt sine arbeidstakere om å ta ubetalt ferie i den arbeidsfrie perioden som foreløpig varer ut april, 20 prosent oppgir at de har redusert lønningene til sine ansatte og 16 prosent at de har startet å si opp ansatte. Rundt 30 prosent oppgir at de står i fare for å måtte slå seg konkurs. Bedriftene etterspør mer direkte økonomisk støtte for å håndtere de økte finansielle utfordringene.

  Intensiverer kontroll

  I takt med den kraftige økningen av smittede i Moskva har bymyndighetene økt kontrollregimet for å påse at byens borgere overholder selvisoleringsbestemmelsene. Flere hundre bøter for brudd på isoleringsbestemmelsene er hittil utstedt. Statsminister Misjustin har nylig signert et dekret som blant annet gir ansatte i Kriseministeriet og Nasjonalgarden myndighet til å utstede administrative bøter for brudd på reglene i en krisesituasjon. Fra og med 15. april lanserte bymyndighetene i Moskva et digitalt system med QR-kode for alle borgere som kjører bil og bruker offentlig transport i byen. Bymyndighetene i Moskva er ikke fornøyd med etterlevelsen av selvisoleringsregimet og trapper opp kontrollregimet mot byens borgere.