• EN
 • Logg inn
 • Singapore – koronasituasjonen - juli

   Hu Chen, Unsplash.com
  Hu Chen, Unsplash.com

  En kontrollert gjenåpning er underveis i Singapore, hvor markedsmuligheter innen agriteknologi og akvakultur vil øke fremover.

  Smitteraten for covid-19 i Singapore går stadig nedover, og utenfor boliganleggene for fremmedarbeidere har det vært under ti nye tilfeller daglig over flere uker. Fremmedarbeiderne i boliganlegg og brakker er isolert fra resten av befolkningen, og alle testes i flere omganger før arbeidere og brakker får klarsignal. Smitten blant fremmedarbeidere er nå tydelig på vei nedover. Myndighetene besluttet derfor å gå over til fase to (av tre) av gjenåpningen av samfunnet fredag 19. juni.

  Ny normaltilstand

  I fase to har de fleste sektorer kunnet åpne igjen, inkludert butikker, restauranter, idrettsanlegg, treningssentre etc., men man må holde seg til strenge regler for sosial distansering. Kontor kan åpnes, men det anbefales at man benytter hjemmekontor i den grad det er mulig. Det tillates ikke større grupper enn fem personer sammen, hverken på restauranter, i butikker eller på andre tilstelninger. Masker er fremdeles påbudt utendørs, på offentlig transport mv. Aktiviteter med mange personer sammen over tid, slik som religiøse samlinger, konferanser, utstillinger eller messer, er fremdeles ikke tillatt. Det vil gjøres lettelser i disse restriksjonene når man går over i den siste fasen, som forventes å starte over sommeren. Fase tre, som kalles «the new normal» vil likevel ha betydelige begrensninger på folkemengder. Dette innebærer at flere planlagte messer og konferanser til høsten enten utsettes, kanselleres eller gjøres fullvirtuelle.

  Fokus på matsikkerhet

  I mars 2019 lanserte myndighetene strategien «30 by 30», som innebærer at andelen egenprodusert mat økes til 30 prosent innen 2030. Behovet for å styrke Singapores matproduksjon kunne ikke vært mer prekær. FNs klimapanel estimerer en nedgang i verdens matproduksjon på opptil 25 prosent innen 2050 som følge av global oppvarming. Singapore, som i dag importerer over 90 prosent av sin mat, ønsker å være mindre sårbare for svingninger i verdens matmarkeder. Dette behovet har blitt ytterligere understreket av covid-19-pandemien. Foruten eget matbehov har Singapore en ambisjon om å bli en viktig teknologileverandør for regionen som helhet.

  Investerer i innovative løsninger

  Det satses både på agriteknologi og akvakultur – blant annet vertikalt landbruk og onshore/offshore oppdrettsanlegg. I fjor allokerte Singapore Food Agency og A*STAR over NOK 1 milliard til forskning innen bærekraftig urban matproduksjon, akvakultur, fremtidige næringskilder og matsikkerhet. En tilsvarende utlysning ble gjentatt for 2020. Tidligere denne måneden lanserte Enterprise Singapore et co-investeringsprogram på NOK 2 milliarder sammen med flere private VC-fond. Hensikten er å støtte oppstartsbedrifter som bidrar til å løse viktige nasjonale prioriteringer – deriblant matsikkerhet. I sist uke annonserte Enterprise Singapore ytterligere NOK 380 millioner til oppstartsbedrifter med relevant teknologi innen akvakultur og agriteknologi.

  Norske selskaper er allerede på plass for å utforske de økende mulighetene innen matsikkerhet. Sammen med partnere i Singapore, produserer Innovasjon Norge i år to rapporter som kartlegger disse mulighetene i detalj for norsk næringsliv. Det vil kjøres flere mobiliseringsaktiviteter og webinarer fra høsten 2020 sammen med IPI, Aquaculture Innovation Centre, A*STAR m.fl.

  Norske selskaper kan kontakte kontorleder, Paul Kastmann, ved spørsmål.

  Se tidligere rapport fra juni 2020

  Se tidligere rapport fra mai 2020