• EN
 • Logg inn
 • Er du redd for å bli rundlurt?

   Zhang Kaiyv/Unsplash
  Zhang Kaiyv/Unsplash

  Skal du importere eller eksportere varer til Kina? Da er sjansen stor for at noen vil forsøke å lure deg. Vi kan gi deg råd om hvordan unngå de største fallgruvene, og vi kan gi hjelpe deg med å finne seriøse forretningspartnere i Kina.

  Mange går i fella når de skal source varer fra Kina. Tallrike historier forteller om ulike svindelforsøk bedrifter blir utsatt for: noen fikk aldri varen de betalte for, mens andre fikk en helt annen vare. Man kan aldri sikre seg hundre prosent mot svindel, men med enkle grep kan man unngå unødvendig risiko.

  Kinesiske produsenter er blitt mer profesjonelle og svindelforsøkene likeså

  I dag finnes det flere engelskspråklige internettportaler rettet mot for eksportindustrien som gjør det lettvint å finne frem til kinesiske fabrikker, produsenter og produkter man er på jakt etter. Vurderingssystemer gjør det mulig å se om en produsent anbefales av tidligere kunder.

  I det siste har flere bedrifter blitt kontaktet av produsenter som hevder de har byttet bank og ber kunden betale til en ny konto. Dette er en ny type svindelforsøk hvor uærlige ansatte eller hackere tar seg til rette. Hvis produsenten ber deg sette inn penger på en konto bør du først be om bekreftelse fra banken på at det nye kontonummeret tilhører firmaet du har kontrakt med.

  Innovasjon Norge anbefaler bedrifter å gå i dialog med to-tre produsenter samtidig for å sammenligne tilbudene som gis. Samtidig vil prosessen vise hvilke aktører som er profesjonelle og har erfaring.

  Bruk sunn fornuft

  Får du et tilbud som er for godt til å være sant, ja, så er det kanskje det. Forhåndsbetaling i Kina gjelder etter samme prinsipper som i Norge: Ikke betal inn større summer enn du kan tape. Det er vanlig å dele opp kjøpesummen i flere innbetalinger hvis det kreves forskudd ved inngåelse av avtale. Størrelsen på dette forskuddet varierer, men er vanligvis kun en liten del av kjøpesummen.

  Innovasjon Norge anbefaler bedrifter å foreta en bakgrunnssjekk av utvalgt produsent for å forsikre seg om at de virkelig er det de utgir seg for å være.

  Kinesiske agenter og distributører

  Ved import av varer til Kina velger mange selskaper å la en lokal agent eller distributør ta seg av det kinesiske markedet. Selv om dette er den enkleste måten å gjøre det på, er det ikke uproblematisk.

  Innovasjon Norge kan bistå din bedrift med å finne seriøse produsenter, agenter og distributører. Vi kan også bestille kredittsjekk av kinesiske bedrifter samt gi rådgiving i sourcing-prosessen.