Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Forsvar

  Ved innkjøp av forsvars- og sikkerhetsmateriell i utlandet vil den utenlandske leverandøren normalt være forpliktet til å kjøpe norske varer eller tjenester og samarbeide med norske selskaper eller forskningsinstitusjoner, for å føre verdiskapning tilbake til Norge. Når det gjelder det norsk-tyske anskaffelsessamarbeidet, har man ført tanken videre til et større industrielt samarbeid (“Industrial Cooperation”), som er en videreutvikling av det tidligere “Offset-regimet”. Det industrielle samarbeidet skal føre til et mer strategisk/langsiktig og dypere samarbeid mellom de involverte partene innen forsvar og sikkerhet i begge landene. Industrielt samarbeid kan foregå i form av en ordre fra norske selskaper, felles FoU-prosjekter med norske selskaper og forskningsinstitusjoner, eller i form av felles aktiviteter med norske partnere i et tredje marked.

  Her kan du se rapporten "The German Defense and Security Market", om det tyske forsvars- og sikkerhetsmarkedet (pdf).

  Det er stor sannsynlighet for at tyske selskaper vil være tilbydere av flere fremtidige nyanskaffelsesprosjekter. Dermed vil det være høye forpliktelser for den tyske tilbyderen mht. verdiskaping i Norge, som vil kunne skape store muligheter til å etablere langsiktig samarbeid og partnerskap med tyske partnere. Norske selskaper innen sikkerhet- og forsvarsindustrien har ofte et behov for å utvikle enkelte kompetanser og eventuelt finansiere vekst relatert til slike større partnerskap.

  Derfor jobber Innovasjon Norge Tyskland innenfor dette feltet, og har allerede bygget relevant kunnskap og nettverk slik at vi er i stand til å støtte norske selskaper med relevans innen forretningsområdet.

  For mer informasjon, ta kontakt med våre eksperter:
  Arne Lueders
  Seniorrådgiver Export Norway
  Innovasjon Norge, Tyskland
  arne.lueders@innovationnorway.no

  Manuel Kliese
  Avdelingsleder
  Innovasjon Norge, Tyskland
  manuel.kliese@innovationnorway.no