Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • – Nå er det status å være gründer i Norge. Det var det ikke for ti år siden

  Foto: Jeffrey Wing, Unsplash

  Denne artikkelen er et sammendrag av en lengre artikkel i Nettavisen. For å lese hele artikkelen, se Nettavisen.

  Innovasjon Norges regionsdirektør for Amerika Gro Dyrnes mener startup-miljøet i Norge har modnet.

  Som leder for Nordic Innovation House i San-Francisco, har Gro Dyrnes sett på avstand hvordan startup-miljøet i hjemlandet har utviklet seg. Hun understreker at det lenge har vært god innovasjon i norsk næringsliv, men at selve oppstartmiljøet ikke har vært spesielt stort eller modent.

  – Det er antakelig fordi mye talent har gått til de store bedriftene, og incentivene kanskje ikke har vært der for å spinne ut nye selskaper på samme måte som det man ser i Silicon Valley, forklarer Gro Dyrnes.

  Nå er det kult

  Med årene har imidlertid ting blitt annerledes.

  – Vi begynner å få suksessfulle entreprenører som investerer i andre selskaper og kommer med både kompetanse og penger. Det er kjempeviktig. Der har vi helt nye miljøer som ikke eksisterte i det hele tatt for mange år siden, forteller Dyrnes.

  Dyrnes ser også en endring på det generelle synet på entreprenørskap i Norge. Suksesshistorier, profiler og TV-serier som «Silicon Valley» har bidratt til det.

  De unge tenker større

  Den teknologiske utviklingen har ført til at livet for de som vokser opp i dag er markant annerledes enn det var for de som er godt voksne nå.

  – Jeg tror de tenker større, sier Gro Dyrnes om den oppvoksende generasjonen.

  – De unge i dag har mer vokst opp med at verden er for deres føtter. De har et så bra sikkerhetsnett at de kan ta sjansen. Det kan bli en veldig stor opptur, men ikke så stor nedtur, forklarer hun.

  Stor forskjell

  Lederen for Nordic Innovation House har hatt kontakt med mange unge i forbindelse med sin jobb, og hun er imponert over det som møter henne. Dyrnes nevner god utdannelse, forståelse og dedikasjon som fellesnevnere, i tillegg til engelskkunnskapene.

  – De unge er opptatt av de store problemene i verden. Bærekraft, fattigdom, likeverd. Saker som virkelig betyr noe. Det tror jeg er en veldig stor forskjell, uttaler Dyrnes til Nettavisen.

  For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
  Gro Eirin Dyrnes
  Regionsdirektør
  Innovasjon Norge, San Francisco & Silicon Valley, og Americas
  Gro.Eirin.Dyrnes@innovasjonnorge.no