Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Brasil – Markedsmuligheter i akvakultursektoren

  En stim med fisk
  Foto: Jean Wimmerlin, Unsplash

  I dag har Brasil et fiskekonsum på 9,5 kg per innbygger i året, noe som betyr at det er mye rom for forbedring. Og akvakultur utgjør et stort potensial for å øke tilbudet av fisk.

  I 2017 utgjorde fiskeoppdrett i Brasil omtrent 690 000 tonn – 8 % vekst siden 2016, som i dag gir en omsetning på rundt 11,8 milliarder kroner. Ifølge PeixeBR (Brazilian Aquaculture Association), oversteg tilapia produksjonen 357 000 tonn i 2017, noe som plasserte Brasil blant de fire største globale produsentene av tilapia i verden, etter Kina, Indonesia og Egypt.

  Tilapia utgjør mer enn 51,7 % av Brasils totale fiskeproduksjon og blir hovedsakelig produsert i landets sentrale og sørlige regioner som Paraná, São Paulo og Santa Catarina. Lokale arter etterfølger tilapia produksjonen og utgjør 43,7 % av det totale brasilianske fiskeoppdrettet. Tambaqui er den ledende lokale arten. I tillegg står karpe og ørret for 4,6 % av landets produksjon.

  PeixeBR tror at industrien vil fortsette å vokse, og Intrafish antar at Brasil vil produsere 500 000 tonn med tilapia i 2020. Ifølge administrerende direktør i PeixeBR, Francisco Medeiros, viser resultatene av undersøkelsen utført av assosiasjonen at tilapia produksjon er «målet for store og nylige investeringer, hovedsakelig i den sørlige regionen. Andre stater med betydelig potensial, som Tocantins og Mato Grosso, har allerede gitt tillatelse til tilapia produksjon. Dette signaliserer at tilapia-oppdrett vil øke i løpet av nærmeste fremtid i Brasil».

  Hvis brasiliansk fiskeoppdrett vokser som forventet, vil landet være på utkikk etter teknologi og tjenester langs hele verdikjeden, inkludert ekspertise innen genetikk, fiskehelse, fiskefôr, maskineri osv. Tilapia-oppdrett tiltrekker seg store aktører med kjøpekraft som er villige til å utvide produksjonen og investere i prosessen.

  For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
  Renata Prado
  Senior prosjektleder
  Innovasjon Norge, Rio de Janeiro
  renata.prado@innovationnorway.no