Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Hvordan gjøre forretninger i Spania

  Folk som gjør forretning rundt et bord
  Foto: Headway, Unsplash

  Når man skal gjøre forretninger i et annet land, er det viktig å kjenne til skikker og kulturelle normer. Å lære seg noe om kulturen på forhånd kan være nøkkelen til å skaffe partnere utenlands og å utvikle gode forretningsrelasjoner med disse. Merk at dette er en generell veiledning til spansk forretningskultur. Kulturen er mangfoldig, og vi anbefaler at du observerer og tilpasser deg omgivelsene.

  Hilsener
  Mange spanjoler (hovedsakelig menn til kvinner/kvinner til kvinner) hilser hverandre med et kyss på begge kinn (de kysser i luften mens kinnene berøres). Selv om hilsenen vanligvis brukes i personlige forhold, er den ikke uvanlig i forretninger.

  Gran via, Madrid. Foto: Alev Takil, Unsplash
  Gran via, Madrid. Foto: Alev Takil, Unsplash


  Titulere en person
  Señor (Sr.) eller Señora (Sra.) er de formelle måtene å titulere en person i Spania på. Titlene brukes på samme måte som Mr. og Ms. på engelsk.

  Forretningsmøter
  I Spania kan nære forhold mellom forretningspartnere være viktige, og det kan hende spanjoler vil bli kjent med deg før de vil gjøre forretninger. Det er høflig å vise interesse for forretningspartnerens liv og være åpen for samtaler om familie og bakgrunn.

  Forretningsmåltider
  Spanske måltider er ofte en anledning for avslapning og nytelse, og det anbefales derfor å varsle partnere på forhånd dersom du vil diskutere forretninger over lunsj.

  Samtaler
  Selv om politisk korrekthet kanskje ikke er like viktig i Spania som i andre land, anbefales det alltid å opptre ydmykt. Engelskkunnskaper varierer i Spania, og det anbefales å snakke spansk om du virkelig vil imponere.

  Arbeidstid og ferie
  Tradisjonelt har de fleste butikker hatt åpningstider fra 9 til 13.30/14.00, og deretter fra 16.30/17.00 til 20.00. I de senere årene har det blitt vanligere for butikker å holde åpent hele dagen. Det samme gjelder kontorer. I august, når de fleste tar ferie, kan kontortider endres til jornada intensiva: 8.00 til 15.00.

  Lunsj er vanligvis mellom 14.00 og 16.00. Middag er gjerne et lettere måltid, og kl. 22.00 er vanlig tid på restauranter.

  Det finnes nasjonale, statlige og lokale fridager. Når en fridag faller på en tirsdag eller torsdag, er det ikke uvanlig å ta fri på mandag eller fredag.

  Tipsing
  På restauranter, i barer og i taxier kan du tipse hvis du vil, men det er ikke obligatorisk. Det er også avhengig av din sosiale/økonomiske situasjon og alder.

  Tid og punktlighet
  Vi anbefaler at du stiller punktlig til møter, og du kan forvente at spanjoler gjør det samme.

  Kleskode
  Det er ofte viktig å være velkledd når du skal gjøre forretninger i Spania. «Business casual» (Uformelt) betyr gjerne skjorte og dressbukse for menn, men vanligvis ikke slips. Hvis det står «Formal» på invitasjonen til en fest, er det sannsynligvis svært formelt (svart smoking for menn og penkjole for kvinner).

  For mer informasjon, vennligst kontakt: 
  Grethe Bergsland
  Direktør
  Innovasjon Norge, Spania
  grethe.bergsland@innovasjonnorge.no

  Kilde: Strongabogados.com