Hopp til innhold
  • EN
  • Logg inn
  • Trenger Tyskland norsk EdTech?

    Blyantskilt hvor det står 'love to learn'
    Foto: Tim Mossholder, Unsplash

    Norge er et ledende land på området utdanningsteknologi (EdTech). Tyskland er et land der digitaliseringen innen utdanning ikke har kommet så langt. Kan Tyskland lære noe av Norge? Vi tror det finnes muligheter for norske EdTech-bedrifter i det tyske markedet, men bedriftene må være klar over hindringene og overvinne disse.

    Hva vi lærte av en markedsundersøkelse om EdTech i Tyskland
    I 2018 undersøkte Innovasjon Norge potensialet i ti markeder på området utdanningsteknologi (EdTech). To av disse markedene, Tyskland og Brasil, ble sett på som interessante markeder og har blitt analysert mer inngående av Innovasjon Norge. Dette innlegget tar for seg mulighetene i Tyskland.

    Bedriftene er og bør være nysgjerrige på det tyske markedet – et land med rundt 83 millioner mennesker. 11 millioner og 2,8 millioner av disse menneskene går på henholdsvis 43 500 skoler og 428 universiteter/høyskoler. Mulighetene oppstår på Tysklands vei mot digitalisering av utdanningen.

    Dette er de viktigste funnene våre:
    1. EdTech-scenen i Tyskland er ikke stor – konkurransen er lav. De fleste leverandørene er yngre selskaper og oppstartsbedrifter.
    2. Det finnes noen utfordringer som bedriftene må være klar over, og finne ut hvordan de kan overvinne. Dette er kompleksiteten i utdanningssystemet, en noe utilfredsstillende infrastruktur, «gammeldags» tenkning, ofte manglende vilje og/eller evne til å betale, samt veldig sterkt fokus på personvern og brukerrettigheter og kvalitetssikring.

    Hva kan du tjene på dette?
    Kom deg dit før alle andre gjør det. Noen sier at EdTech i Tyskland likner situasjonen i Norge for omtrent fem år siden. Norske bedrifter kan utnytte muligheten ved at de allerede vet hvordan man skal håndtere digitaliseringen av læring, og se muligheter i Tyskland.

    Benytt sjansen til å bli bedre kjent med det tyske markedet. Vår markedsrapport om EdTech kan være et godt utgangspunkt. Ett råd fra rapporten er at bedriftene bør vurdere hvor de beste mulighetene deres ligger, for eksempel geografisk: hvilke delstat(er) de skal sikte seg inn mot. Noen er bedre stilt økonomisk, andre har digitale strategier som er bedre utviklet. I rapporten kan du lese mer om dette og om hvilke aktører og plattformer som er etablert, samt om tilstanden til den digitale utdanningen i Tyskland.


    For full markedsrapport om EdTech, ta kontakt med:
    Anna Salmensaari
    Avdelingsleder
    Innovasjon Norge, Finland
    Anna.Salmensaari@innovationnorway.no