Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Norske helseselskaper skiller seg ut i det britiske og globale markedet under Covid-19-krisen

  Noen som setter vaksine i armen på en person
  Hyttalo Souza

  Stor økonomisk vilje til innovasjon og utvikling innen helsesektoren gir gode muligheter for norske bedrifter i UK. Her gir vi deg oppdatering, med eksempler på hvordan norske bedrifter har bidratt med løsninger for den pågående Covid-19-krisen.

  Rundt om i hele verden ser vi nå hvordan land mobiliserer for å møte den pågående helsekrisen. Med Storbritannia som et av de hardeste rammede landene i Europa har nye og innovative løsninger sjelden har vært viktigere for regjeringen som nå har satt fokus på dette.

  Verdensledende innen helse

  Storbritannia er ledende på flere felt innen helse, er blant verdens mest produktive på biovitenskap og leder an innen produksjon og markedsføring av kliniske produkter og legemidler. Britene er ledende i Europa på tidlig klinisk forskning på nye medisiner og vaksiner. Bransjen omsetter for over £70 milliarder hvert år, hvor £30 milliarder kommer fra eksport. Det nasjonale helsevesenet NHS behandler én million pasienter hver 36. time, og landet har god og lang erfaring innen forskning og samarbeid med privat næringsliv. For å støtte NHS og oppmuntre til innovasjon lanserte regjeringen i 2017 sin Life Science Sector Deal. De har også opprettet 5 nye AI Medical Centers og en NHS AI Lab for å utvikle seg innen digital helse og kunstig intelligens.

  Den globale innsatsen for å finne en ny vaksine

  I tillegg til det langvarige arbeidet for å utvikle verdensledende helsetilbud, ønsker også Storbritannia nå å være i forkant av den globale innsatsen for å finne en effektiv behandling for Covid-19. Regjeringen kunngjorde 21. april at to vaksineprosjekter ved Imperial College London og University of Oxford vil få finansiering til kliniske tester. Siden da har det blitt investert over £47 millioner i disse prosjektene, og ytterligere £84 millioner skal investeres for å akselerere prosessen.

  Myndighetene har etablert en Therapeutics Task Force som skal søke etter mulige medisiner for kliniske tester og har lansert fase 2-platformen ACCORD. Målet er å få flere lovende medisiner kjappere gjennom kliniske studier og så inn i RECOVERY-studien (Randomised Evaluation of COVID Therapy). 

  Norsk bidrag til vaskinekampen gjennom ACCORD

  BerGenBio et norsk biofarmasøytisk selskap som utvikler nye selektive AXL-kinasehemmere, kunngjorde 28 april at deres legemiddel bemcentinid er valgt som det første i en rekke av tre medikamenter som potensiell behandling av pasienter innlagt på sykehus med Covid-19 gjennom ACCORD. BerGenBios legemiddel bemcentinids opprinnelige fokus har vært behandling av kreft, men prekliniske modeller mot virus som Ebola eller Zika har demonstrert bemcentinids antivirale effekter, og nå utvidet det til SARS-Cov-2. Selskapet skal samarbeide tett med Government Office for Science, National Institute for Health Research og underleverandøren IQVIA. Hvis de oppnår positive resultater, vil bemcentinid raskt gå videre til fase-3 testing og forberedelse av kommersialisering for å behandle COVID19-pasienter.

  Norske AI-løsninger kan bli svaret på vaksine-utfordringen

  NEC OncoImmunity AS er en annen bedrift som har tilpasset løsningen sin for å bistå i krisen. Oslo-bedriften har utviklet en kunstig intelligens plattform for personlig kreft immunterapi, og ble i 2019 kjøpt av NEC, det japanske multinasjonale tech-selskapet.

  22. april kunngjorde de resultater hvor de brukte AI prediksjon-plattformer for å lage blåkopier for SARS-CoV-2 vaksiner. Disse AI-plattformene er basert på AI-teknologien som brukes av NEC og NEC OncoImmunity i utviklingen av personlige vaksiner mot kreft. Analysen demonstrerer NEC-gruppens evne til å utnytte sine AI-plattformer for å lage blåkopier for en vaksine som er trygg og effektiv, og kan adressere dagens, samt fremtidige nye stammer av SARS-CoV-2-viruset. NEC publiserer forskningen for å støtte vitenskapelige fremskritt på området, og er klar for samarbeid for å fortsette utviklingen av en effektiv vaksine.

  Norsk hjelp til overføring av COVID-pasienter

  En annen norsk bedrift som gjør seg bemerket i disse dager er EpiGuard. Deres første produkt EpiShuttle blir nå brukt til transport av pasienter med Covid-19. EpiShuttle er et medisinsk isolasjons- og transportsystem for pasienter, designet for å gi maksimal pasientsikkerhet og komfort samtidig som kritisk pleie og behandling kan utføres. Det kan beskytte miljøet mot en infisert pasient, eller beskytte en sårbar pasient fra et forurenset miljø. Bedriften ble etablert i 2015 av en gruppe leger ved Oslo universitetssykehus, Inven2, Eker Group, og Hansen Protection, og har mottatt økonomisk støtte fra EU.

  Produktet har fått oppmerksomhet fra blant andre Scottish Ambulance Service. Siden begynnelsen av krisen, har SAS jobbet med det regionale flyselskapet Loganair for å konvertere Twin Otter flyene om til en flygende ambulanse. Scottish Ambulance Service har nå kjøpt 8 EpiShuttles, en investering på £500,000, for å transportere COVID-19-pasienter i disse flyene. Med bruk av EpiShuttle kan Skottland gjennomføre komplekse overføringer, for eksempel fra fjerntliggende områder eller øyer. EpiGuards løsning gjør at flyet ikke trenger å bli desinfisert etter pasienttransport, og personlig verneutstyr (PPE) er ikke nødvendig, som sparer både tid og penger.

  British Royal Air Force, Royal Norwegian Air Force, Royal Danish Air Force, og German Air Ambulance DRF bruker også EpiShuttles under coronavirus-pandemien.

  Store muligheter for norske bedrifter framover

  Disse eksemplene viser ikke bare Norges sterke posisjon når det gjelder innovasjon i helsesektoren, men også hvor tilpasningsdyktige bedriftene er til å finne nye muligheter i et marked som er i stadig forandring. Den politiske og økonomiske velvilje i Storbritannia, samt et NHS i stadig utvikling kan gi gode muligheter for norske helsebedrifter også framover.