Vil du ha de siste nyhetene fra Innovasjon Norge?
 • EN
 • Logg inn
 • Storbritannias kreative næringer vokser nesten dobbelt så raskt som den bredere økonomien

   Foto: Thinkstock
  Foto: Thinkstock

  Storbritannia, og spesielt London, er på vei til å bli et knutepunkt for verdens kreative industri. De kreative næringene vokser raskere enn noen annen bedriftssektor i størsteparten av Storbritannia i henhold til nye data fra Nesta, med 47 «kreative klynger» nå spredt over hele landet.

  Mens London fortsatt er ansvarlig for de fleste av de kreative industrijobbene, blomstrer mindre klynger opp over hele landet. Storbritannias kreative næringer er nå verdt over 90 milliarder GBP, og vokser dobbelt så raskt som den generelle økonomien.

  Den kreative sektoren dekker en rekke ulike områder, inkludert: reklame, arkitektur, kunst og antikviteter, håndverk, design, designermote, film og video, spill, musikk, utøvende kunst, forlagsvirksomhet, programvare og datatjenester, TV og radio.

  Landskapet

  • Det er 47 kreative klynger i Storbritannia. Last ned NESTAs rapport om «Geografien for kreativitet i Storbritannia»
  • Kreative klynger har en dominerende tilstedeværelse i London og Sørøst-England (som til sammen utgjør rundt en tredjedel av identifiserte klynger). Men litt over en femtedel av klyngene finnes i Nord-England, og Skottland, Wales og Nord-Irland har dem også.
  • Alle undersektorene som utgjør de kreative næringene har hatt rask vekst, men spesielt har man sett det i serviceaktiviteter som design, programvare og digitalt samt reklame. Mer enn halvparten av storbyområdene har observert raskere vekst i antall bedrifter, nivåer av sysselsetting og volum av omsetning i disse undersektorene enn i andre sektorer.

  Muligheter for norske selskaper

  Storbritannia er et globalt knutepunkt og en inngangsport til Europa, og har stor ekspertise, talent, konkurranse og et landskap som favoriserer denne industrien. Her er det store muligheter for norske bedrifter og investorer som ønsker å jobbe innenfor denne sektoren.

  I henhold til Storbritannias næringslivslederes organisasjon, CBI, vil det bli det ledende knutepunktet for verdens kreative næringer innen en generasjon, og hvis du befinner deg her vil du ha et konkurransefortrinn og være i stand til å skalere virksomheten din raskere.

  Fem grunner til å velge Storbritannias kreative næringer

  Eksportinnstilt – Storbritannia har en lang og vellykket handelshistorie med alle deler av verden.
  Opphav til og forsterker av globale trender – Storbritannia blir sett som et nøkkelmarked av prognosemakere for trender; hvis trendene ikke rotfester seg i Storbritannia, er det usannsynlig at de blir betraktet som virkelig globale.
  Åpent, attraktivt marked for kreative investeringer – Definert av sin åpenhet til å tenke utenfor boksen og samarbeide. Det finnes også konkrete økonomiske insentiver til å investere i Storbritannias kreative sektor.
  Utdanningsmessig fortreffelighet – Storbritannia har syv av de 50 fremste universitetene i verden og et nettverk av høyt verdsatte kunstskoler. Storbritannia er også rangert som nummer to på verdensbasis for samarbeid mellom industrier og universiteter.
  Innoverende nasjon – Storbritannia er en innovasjonsdrevet økonomi der over 60 % av produksjonsveksten har kommet fra innovasjon de siste årene. Fra mote til film, arkitektur og reklame, Storbritannias kreative hoder har et velfortjent rykte for å utfordre konvensjoner og omfavne nyskapning med profesjonalitet og teft.

  Innovasjon Norge bistår bedrifter som ønsker å utvide sin virksomhet gjennom våre tjenester. Ta kontakt med oss hvis du ønsker å finne ut mer om hvordan vi jobber, og hvis du trenger råd og hjelp til å eksportere virksomheten din til Storbritannia.

  Hilde Hukkelberg
  Avdelingsleder
  Innovasjon Norge, Storbritannia
  hilde.hukkelberg@innovasjonnorge.no