Hopp til innhold
 • EN
 • Logg inn
 • Rekordstor oppslutning rundt smarte byer i Barcelona

  Foto: Rodrigo Ballesteros-Cruz, Innovasjon Norge

  Norske byer ønsker å bli smartere. Det kan bli en lur investering for fremtiden ifølge Innovasjon Norge. “Smarte byer skal bli en stor norsk eksportvare”, sier Gaute Hagerup, ansvarlig for smartby-satsingen i Innovasjon Norge.

  13. til 15. november 2018 reiste rekordmange norske byer og bedrifter til verdens største smartby-messe og -konferanse, Smart City Expo i Barcelona. Messen ble besøkt av representanter fra over 700 byer fra mer enn 120 land. De norske representantene deltok på den nordiske fellespaviljongen, The Nordics, som var en av de største på årets konferanse. Ved paviljongen var det 32 utstillere fra Sverige, Danmark, Finland og Norge.

  Rekordstor norsk delegasjon
  Den norske delegasjonen var rekordstor i 2018 og telte rundt 180 personer, fra Bodø i nord til Kristiansand i sør. Med i delegasjonen var representanter fra byer, kommuner, klynger, selskaper samt også flere universiteter, forskningsinstitutter og offentlige organisasjoner.

  “Smarte Samfunn handler om fremtidens marked for mange selskaper. Det handler også om innovasjon og bedre måter å løse morgendagens utfordringer på. Smart City Expo, er en arena hvor man kan møtes på tvers av sektorer og landegrenser for å lære av hverandre. Det skaper nye muligheter”, sier Gaute Hagerup, leder for smarte samfunn-satsingen i Innovasjon Norge.

  Nordiske byer gjør seg bemerket sammen
  Smart City Expo World Congress ble etablert i 2011 for å styrke byer og samle innovasjon fra hele verden. Gjennom å fremme sosial innovasjon, etablering av partnerskap og identifisering av forretningsmuligheter, er arrangementet dedikert til å skape en bedre fremtid for byer og deres borgere.

  Trondheim, Bodø og Greater Stavanger var de tre norske byene som stilte med egen stand på kongressen, i tillegg til flere selskaper, klynger og organisasjoner. Norge gjentok med dette suksessen fra 2017, og deltok også i 2018 på den nordiske fellesstanden som viste frem rundt 32 nordiske utstillere, hvorav 12 var norske.

  “Når Norden står sammen i Barcelona, er vi blant de største utstillerne på hele messen. Vi setter et tydelig fotavtrykk og blir lagt merke til. The Nordics har en stor troverdighet på bærekraftige samfunn, og er et av verdens ledende markeder innenfor dette feltet”, sier Hagerup.

  “Utfordringer som skal løses gjennom utviklingen av smarte samfunn og byer er globale, derfor gir det mening å samarbeide om å løse de. Ingen klarer å løse disse utfordringene alene”, avslutter Hagerup.

  Bossnettet i Bergen nominert til pris i Barcelona
  Bergen var en av byene som var representert på Smart City Expo i Barcelona. De var også nominert til prisen World Smart City Award 2018 – Urban Environment, for deres utvikling av Bossnettet i Bergen.

  “God gammeldags avfallsinnsamling har sett lite fornying og innovasjon. Vi er glade for at prosjektet får anerkjennelse og forhåpentligvis kan være til inspirasjon for andre byer”, sier daglig leder i BIR Nett AS, Terje Strøm.

  Bossnettet er et nedgravd rørsystem som frakter avfall under bakken ved hjelp av luft. Avfallet suges fra et av de mange bossnedkastene til en terminal hvor det ender opp i store containere. Disse blir hentet av bossbiler og kjørt til ulike anlegg for gjenvinning, avhengig av avfallstype. I motsetning til mange andre avfallsløsninger, har bossnettprosjektet i Bergen utviklet digitale løsninger med sømløs dataflyt, fra kundetilgang til avfallsfordeling. De tradisjonelle bosspannene er fjernet til fordel for bossnedkast, noe som fører til mindre tungtrafikken og støy i sentrum. Byen fremstår renere og ryddigere, det lukkede rørsystemet gir middelalderbyen god brannsikkerhet og har redusert skadedyrbestanden.

  Smartby-satsingen til Innovasjon Norge fokuserer på å identifisere og fremme teknologiske løsninger for fremtidens byutvikling, og på å jobbe aktivt for å profilere norske løsninger og stimulere til næringsvekst innen dette området. Innovasjon Norge, sammen med partnere, har mange år på rad deltatt ved Smart City Expo World Congress i Barcelona. Intensjonen er å fortsette med denne deltakelsen de kommende årene. Erfaringsmessig blir plassene ved den nordiske paviljongen tidlig reservert, men om du ønsker å delta i 2019, kontakt Innovasjon Norges kontor i Madrid:

  Grethe Bergsland
  Direktør
  Innovasjon Norge, Spania
  grethe.bergsland@innovasjonnorge.no

  Rodrigo Ballesteros-Cruz
  Seniorrådgiver
  Innovasjon Norge, Spania
  Rodrigo.Ballesteros-Cruz@innovationnorway.no