EU er en tollunion så derfor er det det ingen toll eller tollbehandling på varer mellom EU land. Dette gjelder også for tredjelandsvarer som allerede er fortollet i et EU land.
EUs felles tolltariff er mer omfattende enn den norske og består av flere varelinjer og tolltariffnummeret består av 10 siffer ved innførsel av varer. Du kan selv finne tollinformasjon på dine varer ved å søke opp tolltariffen på Tulltaxan.se eller gjennom EUs TARIC.
Er du usikker på tolltariffnummeret på produktet anbefales kontakt med ditt lokale tollvesen for å få bindende forhåndsuttalelse.
Frihandelsområder
Norge har frihandelsavtalene EØS-avtalen og Norge/EF-avtalen med EU.
EØS (Europeiske økonomiske samarbeidsområde) er et frihandelsområde som består av avtalepartene EU, Norge, Island og Liechtenstein. EØS-avtalen sikrer blant annet norske produkter tollfordeler ved innførsel til avtalepartene såfremt opprinnelsesreglene i denne avtalen er overholdt. EØS avtalen gir i tillegg til fri flyt av varer, fri flyt av kapital, arbeidskraft og tjenester.
EF/Norge avtalen er en bilateral avtale som gjelder i handelen mellom Norge og EU landene. Ettersom de fleste tollfordelene gis under EØS-avtalen gjelder nå EF/Norge avtalen kun for en del fisk- og landbruksprodukter.
Opprinnelsesregler
For å oppnå tollfordelene under handelsavtalene må opprinnesesreglene være overholdt. Opprinnelsesreglene bestemmer hvor mye tredjelandsmaterialer det er lov å benytte i produksjon av en ferdigvare og/eller hvor mye disse eventuelt må bearbeides for at en vare kan oppnå opprinnelsesstatus.
Pan Europeiske frihandelsområde
EFTA landene, EU og Tyrkia har inngått regler som innebærer at landene seg imellom utgjør et stort frihandelsområde. Disse spesielle reglene innebærer at varer kan sendes videre i uforandret eller bearbeidet stand mellom landene og likevel oppnå tollfordeler.
EUR-Med området.
EUR-Med systemet er en utvidelse av det pan-europeiske frihandelsområdet. Ordningen gjelder for EFTA, EU, Færøyene, Israel, Jordan, Libanon, Marokko, Tunisia, Tyrkia og Palestinske selvstyreområdet. Det pågår også en prosess for videreføring av systemet ovenfor Algerie.
Se under hvert enkelt land om systemet er iverksatt.
Fortolling og lagring
Varer kan fortolles direkte på yttergrensen til EU eller i kjøpers hjemland. Norske bedrifter kan i enkelte tilfeller selv stå for import av varer i EU ved å registrere seg for merverdiavgift, som regel utløser dette registreringsplikt. I de aller fleste EU land må bedriften registrere seg for merverdiavgift via en representant.
Varer kan importeres midlertidig for bearbeiding, såkalt Aktiv foredling. Da betales ikke toll og avgifter, men ofte må det stilles en sikkerhet. Det finnes seks ulike systemer for tollagre.
Frisoner
Her er en fulstendig liste over frisoner i EU.
Vareprøver
Prøver uten handelsverdi kan innføres fritt. Prøver med kommersiell verdi behandles som vanlig import.
Vareprøver med kommersiell verdi kan innføres midlertidig med ATA-carnet. Varen kan da ikke selges og må føres ut av landet innen et gitt tidsrom.