• EN
 • Logg inn
 • Fakta

  /globalassets/0-innovasjonnorge.no/verktoy-og-temasider/verktoy-for-internasjonal-satsning/regionkart/europa/tsjekkia/tsjekkia.gif?width=1168
  Foto: CIA World Fact book
  Czech Republic  
  Landkode: CZ Landrisiko: Risikogruppe 0. Tendens: Stabil.
  Hovedstad: Praha Korrupsjonsindeks (CPI): 59 (2018). Tendens: Positiv.
  Tidssone: GMT + 1  
  Arbeidsuke: Mandag - Fredag Myntenhet: 1 Koruna= 100 haleru.
  Forretningsspråk: Tysk, Engelsk Valutakode: CZK
  Mål og vekt: Det metriske system Vanlig faktureringsvaluta: EUR eller USD.
     
  Handelsavtale med Norge: EØS avtalen
   
  Skatteavtale: Ja, se regjeringen.no  
     
  /

  AMBASSADE / GENERALKONSULAT

  Royal Norwegian Embassy
  Hellichova 1, 
  CZ-11800 Praha 1 
  Malá Strana
  Czech Republic

  KONTAKT AMBASSADEN

  Tsjekkia opplever for tiden en økonomisk høykonjunktur, med BNP-vekst på 4,5 % i 2017 og arbeidsledighet i januar 2018 under 3 %. Lokomotivet i tsjekkisk økonomi er eksportindustrien, især knyttet til bilproduksjon, men også servicesektoren er godt utviklet.

  Norske møbler, friluftsklær og friluftsutstyr, produkter til helsesektoren, forsvarsmateriell og kommunikasjonsutstyr er tradisjonelt etterspurt. Som reisemål er Norge svært populært blant Tsjekkias meget reiseglade befolkning. Tsjekkiske myndigheter har varslet sterk satsing på digitalisering og IT-sikkerhet i statsapparatet i de nærmeste årene.

  Tsjekkia har de siste årene intensivert kampen mot korrupsjon merkbart; i 2017 delte landet 42. plass på Transparency Internationals indeks med Spania og Kypros. Offentlige anbud, spesielt innen helsesektoren, regnes som særlig utsatt for korrupsjon. Et forvokst byråkrati og mangelfull digitalisering av statsapparatet er andre utfordringer som Tsjekkia hanskes med.

  Innovasjon Norge anbefaler bedrifter å sette seg inn i håndboken i antikorrupsjon "Beskytt din virksomhet" og utvikle egnede interne etiske retningslinjer og antikorrupsjonsprogram.