• EN
 • Logg inn
 • Import- og handelsforhold

  Importrestriksjoner
  Varer som importeres i Panama må klareres av panamanske tollere som er lisensiert av den panamanske regjeringen. Dette gjør at forsendelser på DDP betingelser blir svært vanskelig med mindre man har en enhet i Panama som kan påta juridisk ansvar.

  Innførselslisens kreves vanligvis ikke, men gjelder for en del landbruksprodukter, ammunisjon og farmasøytiske produkter.

  Legalisering og visering
  Ikke nødvendig.

  Forhåndsinspeksjon av varer
  Det foreligger ingen krav om forhåndsinspeksjon av varer.

  Clean Report of Findings
  Kreves ikke fordi forhåndsinspeksjon av varer ikke er nødvendig.

  Juridisk system
  Landets juridiske system er basert på tyskromersk rett.

  Leveringsbetingelse
  Vi anbefaler bruk av Incoterms® 2010, med klar presisering av tid og sted. Angi dato, avtalt leveringstidspunkt, nøyaktig sted for overlevering av varene og aktuelt regelverk. Dette må komme tydelig frem i salgskontrakten, ordrebekreftelsen og i aktuelle handelsdokumenter.

  På grunn av tidvis irregulær fortollingspraksis og problematiske innenlands transportforhold bør man være forsiktig med å tilby transportløsninger på D-vilkår etter Incoterms® 2010, med mindre aktuell transportør/speditør har et fungerende nettverk for innfortolling og innlandstransport.

  /
  Miguel Bruna

  AMBASSADE / GENERALKONSULAT

  Panama er sideakkreditert Den norske ambassaden i Colombia
  Consulado General de Noruega en Panamá
  7th Floor, Scotia Plaza Building
  Federico Boyd Avenue
  P.O. Box:  0834-02262
  Panamá

  KONTAKT ambassaden

  Panama har mer å tilby enn en snarvei mellom Atlanterhavet og Stillehavet. Panama var den raskest voksende økonomien i Sentral-Amerika i 2017. Til tross for høyere BNP per innbygger enn nabolandene, har Panama likevel store sosiale og økonomiske skjevheter.

  Næringslivet i Panama er for det meste lokalisert i områdene rundt kanalen, i de viktigste havnene, Balboa og Cristóbal. Samlingen av næringsliv inkluderer også en aktiv bank og finansieringssektor, i tillegg til Colon som er verdens nest største frihandelssone. Viktige importvarer er elektrisk og elektronisk utstyr, kjemikalier og kjemiske produkter, metallvarer, næringsmidler, transportutstyr, tekstiler m.m. Panama har noe olje- og gass produksjon, hovedsakelig for eget marked.

  Ca. 10 000 skip er registrert under Panamas flagg, noe som utgjør ca. 20 % av verdens handelsflåte.

  Innovasjon Norge anbefaler bedrifter å sette seg inn i håndboken i antikorrupsjon "Beskytt din virksomhet" og utvikle egnede interne etiske retningslinjer og antikorrupsjonsprogram.