• EN
  • Logg inn
  • Visste du at ... ?

     Andy Wang, Unsplash.
    Andy Wang, Unsplash.

    ... den britiske nasjonalretten fish & chips ofte består av norsk fisk?

    • Britene spiser 382 millioner porsjoner med fish & chips hvert år, det vil si seks porsjoner per innbygger. Til sammen bruker de om lag 13 milliarder kroner på disse måltidene, ifølge National Federation of Fish Friers.
    • Over hele Storbritannia finner du fish & chips-restauranter, 10 500 i alt. De bruker til sammen 30 prosent av all hvitfisk som selges i landet, og 10 prosent av alle potetene.
    • 62 prosent av fisken er torsk, 25 prosent er hyse, og nesten all fisken fryses på havet. 
      I tillegg til norsk fisk, kommer fisken fra trålere som tilhører Island, Russland og Færøyene.
    • Norge eksporterte fisk for drøyt 5,7 milliarder kroner til Storbritannia i 2019Fersk oppdrettslaks utgjorde litt over halvparten av antall tonn i 2019, i tillegg til betydelige mengder torsk og hyse. 
    • Storbritannia var vårt femte viktigste eksportmarked for fisk i 2019, etter Polen, Danmark, Frankrike og USA.  

     

    Kilder: 

    https://www.ssb.no/utenriksokonomi/artikler-og-publikasjoner/norges-handel-med-storbritannia-for-brexit  

    https://www.nfff.co.uk/pages/fish-and-chips