• EN
 • Logg inn
 • Brødrene Aa satser grønt i Kina

  Brødrene Aa bygger fem-seks båter i året.
  Brødrene Aa bygger fem-seks båter i året.

  Den norske båtprodusenten Brødrene Aa satser i Kina.

  Gjennom sitt joint venture-selskap Sinoway i Nansha, Guangdong-provinsen i Sør-Kina, er selskapet godt posisjonert for å kunne være tett på anbud om elektriske ferger og båter i Hong Kong og Sør-Kina. Brødrene Aa er en sentral aktør i den norske satsingen på grønne maritime løsninger i Kina gjennom Innovasjon Norges eksportprogram om store eksportsatsinger kalt «High Potential Opportunities».

  Brødrene Aa signerte sin avtale med sin kinesiske partner under statsministerens besøk i Kina i april 2017. Avtalen var et gjennombrudd for selskapets kinasatsing. I perioden 2016-2018 eksporterte Brødrene Aa for 750 millioner kroner til Kina. I 2016 kom selskapet med en helelektrisk ferge «Future of the Fjords». Selskapet er kjent for å bygge sine båter basert på karbonfiber. Dette gjør båtene lettere, og reduserer energibruken. Teknologien med karbonfiber er nå introdusert for den kinesiske partneren Sinoway som muliggjør at slike båter kan bygges i Kina, men designes i Norge. «Uten dette Joint Venture ville det vært svært vanskelig å komme inn på det kinesiske markedet», sier viseadministrerende direktør Lars Endre Gimmestad som ser lyst på mulighetene på det kinesiske markedet i årene fremover.

  Brødrene Aa omsetter for ca. 400 millioner kroner og bygger 5-6 båter i året og har om lag 230 ansatte. Hovedkontor og skipsverft i Hyen i Vestland fylke, i tillegg til et verft for service og ombygginger i Eikefjord, samt to verft med partnere i utlandet, herunder Kina.