• EN
 • Logg inn
 • Opplever stor internasjonal etterspørsel etter landbruksroboter

  Foto: Saga Robotics
  Foto: Saga Robotics

  Saga Robotics har utviklet en robot som forhindrer soppangrep uten bruk av sprøytemidler. Innovasjon Norges utekontorer har hjulpet bedriften med å eksportere til land som England og USA.

  Etterspørselen etter roboter er nå så stor at Saga Robotics ikke klarer å levere til alle som vil kjøpe.

  Saga Robotics’ robot kan løse en rekke oppgaver på en gård. Den kan for eksempel forhindre utbrudd av meldugg i bær og vinranker ved å utføre en lysbehandling med UV-lys om natten. Andre verktøy som jordbærplukkere, presisjonssprøyter og mekaniske ugresslukere skal også etter hvert kunne monteres på roboten.

  To roboter blir fraktet fra produksjonslokalene Egersund til England. Saga Robotics
  To roboter blir fraktet fra produksjonslokalene Egersund til England.Saga Robotics

  - Ventelisten for tjenestene vi tilbyr øker raskt og vi kan for tiden ikke levere til alle som etterspør roboten. Vi får ukentlige henvendelser fra hele verden, sier daglig leder i Saga Robotics, Pål Johan From.

  Koronapandemien har ifølge selskapet økt etterspørselen. Mange gårder mangler arbeidskraft på grunn av reiserestriksjoner. Produsentene har også blitt mer bevisste på hygiene.

  Stort behov

  Med et stort antall repetitive oppgaver er landbruket godt egnet for autonome robotløsninger. Landbruket verden over har et stort behov for teknologiske løsninger som kan effektivisere oppgavene. Det utenlandske markedet er mest interessant for Saga Robotics, sidenfrukt- og bærproduksjonen i Norge er forholdsvis liten. Robotene eksporteres i dag til jordbærprodusenter og vinbønder i England, USA og Italia. Selskapet er i sin tredje kommersielle sesong med roboter i Norge og sin første kommersielle sesong i USA.

  Hjelp med eksport 

  Innovasjon Norge har kontorer i 23 land med rådgivere som hjelper norske bedrifter med å undersøke markedet, skaffe informasjon om kundenes adferd og sette bedriftene i kontakt med pålitelige samarbeidspartnere i landet.

  - Innovasjon Norge er en viktig støttespiller som hjelper oss inn i nye markeder med lokalkunnskap og tilrettelegging. Det er veldig nyttig at dere har folk på bakken som kan hjelpe oss, for eksempel med juridiske spørsmål og HR, sier From.

  Saga Robotics har tidligere mottatt kommersialiseringstilskudd og innovasjonslån av Innovasjon Norge. Selskapet ble startet av personer i robotikkmiljøet ved NMBU i Ås.

  - Det at vi startet fra et lite miljø i Ås for noen få år siden og allerede nå leverer roboter globalt er veldig inspirerende, sier From.