• EN
 • Logg inn
 • Visste du at ...?

  ... flytende havvindmøller forventes å forsyne 12 millioner boliger i Europa med strøm innen 2030?

  Hver enkelt havvindturbin kan levere strøm til ca. 7000 husstander.

  ... det mange omtaler som vindmøller, egentlig heter vindturbin?
  Store norske leksikon definerer det slik: Vindturbin, vindmotor, ofte feilaktig kalt vindmølle, er en mekanisk innretning som omdanner vindenergi til rotasjonsenergi, og inngår som en viktig komponent i et vindkraftverk.

  ... verdens første flytende vindpark, Hywind Scotland, med fem turbiner ble ferdigstilt i 2017? Turbinene er 253 meter høye. Eiffeltårnet i Paris er 324 meter. Hywind Scotland leverer strøm tilsvarende forbruket til 36 000 husstander.

  ... vindturbin-industrien i Frankrike direkte og indirekte skaper over 20,000 arbeidsplasser? Det gjør vindkraft til den største arbeidsgiveren innen fornybar energi i Frankrike. Innen 2028 forventes dette å stige til 50 000 arbeidsplasser. I dag er ca. 900 franske bedrifter involvert i denne sektoren.

  ... Frankrike har det nest største maritime området i verden? Det utgjør 11 millioner kvadratkilometer, og landet har fire storbyhavner.

  ... flytende vindmøller har mye tilfelles med dagens oljeplattformer? Flytende vindturbiner er forankret i havbunnen med flere forankringsliner og ankere, på omtrent samme måte som en flytende oljeplattform.

  ... de fleste vindturbiner har tre vinger fordi det gir jevnt press og størst utbytte, men de kan også fungere med en, to eller flere vinger.

  ... Hywind Tampen blir verdens største flytende havvindpark og bidrar til å redusere CO2-utslippene med 200 000 tonn i året? Det tilsvarer utslippet fra 100 000 biler.

  ... de første vindmøllene vi kjenner ble brukt i Kina for 4 000 år siden? Vindmøllene kom til Europa på 1100-tallet.