• EN
 • Logg inn
 • Finnes norske teknologi-enhjørninger? 

   Kahoot
  Kahoot

  Vi er vant til å høre om amerikanske eller kinesiske enhjørninger – eller unicorns på engelsk. Har vi noen norske? Svaret er ja.  

  Enhjørninger er raskt voksende privateide teknologiselskaper, med minst 1 milliard dollar i markedsverdi, som tilsvarer 8,2 milliarder kroner. Begrepet tolkes litt ulikt og ble første gang brukt i venturekapitalmiljøer i USA i 2013. Nå i juni 2021 finnes det flere enn 700 enhjørninger i verden. Har vi noen norske? Svaret er ja.

  Vi har Kahoot ASA, som ble etablert i 2013 og har en markedsverdi på ca. 30 milliarder kroner per juni 2021. Selskapet utvikler spillbaserte læringssystemer, er notert på Oslo børs og var verdt over 5 milliarder kroner da det gikk på børsen i oktober 2019. 

  Teknologiselskapet Cognite ble etablert i 2016. Deres teknologi kobler datakilder fra industriell drift og tilgjengeliggjør dataene for maskiner og mennesker for at de skal kunne ta bedre avgjørelser om produksjon, vedlikehold, utslipp og effektivisering. Cognite arbeider med kraftbransjen, shipping, olje- og gassindustri og prosessindustri. I mai 2021 er selskapet priset til 13,3 milliarder kroner etter en kapitalinnhenting. Målet er en børsnotering på amerikanske Nasdaq. 

  En tredje bedrift er Autostore AS - Nordens ledende robotlagerVed å automatisere logistikkløsninger håper selskapet å redusere tidsbruk, kostnader og plassbruk hos store lagreSelskapet er ikke børsnotert ennå, men etter at japanske Softbank gikk inn på eiersiden i selskapet i april 2021, er antatt markedsverdi 65 milliarder kroner. Selskapet vil trolig bli børsnotert i nær fremtid. 

  Kolonial.no ble stiftet i 2013 og har nylig skiftet navn til Oda for å satse internasjonalt, i første omgang i Finland og Tyskland. Nettbutikken omsetter for 50 mill kroner i uka og antas å få 2,5 milliarder kroner i omsetning i år. Etter at japanske Softbank og teknologiinvestoren Prosus gikk inn på eiersiden i april i år ble selskapet verdsatt til 7,5 milliarder kroner. I en ny kapitalinnsprøytning i juni 2021 verdsettes selskapet til 10,2 milliarder kroner, og er dermed en enhjørning. 

  Innovasjon Norge har på ulike måter og i ulike faser støttet disse selskapene med tilskudd, lån eller andre tjenester som rådgivning, kunnskap og nettverk. 

  Norsk robotteknologi lykkes globalt (innovasjonnorge.no) (Autostore AS) 

  Kolonial.no har fått etableringsstøtte i to omganger og risikolån fra Innovasjon Norge. 

  Enkelte utekontorer har samarbeidet med Cognite AS, blant dem er vårt kontor i London.