• EN
 • Logg inn
 • Bedriftsutviklingsprisen i landbruket 2019

   Vidar Alfarnes
  Vidar Alfarnes

  Grønn Gjødsel AS har gjort et miljøproblem til en viktig ressurs. I år ble den grønne bedriften fra Rakkestad vinneren av den nasjonale bedriftsutviklingsprisen i landbruket 2019. Prisen ble delt ut av landbruks- og matminister Olaug Bollestad og direktør for bærekraft i Innovasjon Norge Inger Solberg, i forbindelse med Internationale Grüne Woche i Berlin.

  Grønn gjødsel stikker med dette av med førstepremien på tilsammen 250 000 kroner. De to andre nominerte til årets bedriftsutviklingspris i landbruket er Buggegården i Vestfold og Ragnhild og Jonas Viken som driver gartneriet Viken Østre, matforedlingsselskapet Grønne Folk og helsetilbudet Level i Trøndelag.

  Landbruks- og matminister Olaug Bollestad er imponert over vinneren fra Oslo Viken.

  - Bedriftsutviklingsprisen i landbruket skal bidra til å synliggjøre den spennende utviklingen som skjer i norsk landbruk. Grønn Gjødsel er med på å løfte landbruket i en mer bærekraftig retning. Dette er i tråd med utviklingen vi ønsker i landbruket fremover, som både skal være miljøeffektiv og verdiskapende, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

  - Det var overraskende men utrolig morsomt for i Grønn Gjødsel å vinne denne prisen. Prisen er en anerkjennelse på at det vi gjør er riktig og at andre ser det. Prisen er en drivkraft i det videre arbeidet, sier Lars Riiser Evju, daglig leder i Grønn Gjødsel AS.

  Landets eneste
  Grønn Gjødsel drives av ekteparet Lars Riiser Evju og Janet Narvestad Evju, som startet sin virksomhet innenfor landbruket og fjørfeproduksjon. I 1985 startet bedriften med pelletert organisk gjødsel for å utnytte alle råvarene fra fjørfeproduksjonen. Siden da har bedriften utviklet seg til det som i dag kalles Grønn Gjødsel A/S. Her blir hønsegjødselen pelletert i eget fabrikklokale i Rakkestad. I år sluttfører bedriften sitt siste prosjekt hvor de benytter fiskeslam som råvare i pelletert gjødsel. Fiskeslam er utfordrende å bli kvitt for fiskeriindustrien, men med Grønn Gjødsel har slammet funnet veien til landbruket.

  Imponerende vekst
  - Grønn Gjødsel har vist vilje og evne til å stadig utvikle nye og bærekraftige gjødselprodukter basert på biologisk avfall. Vinneren har over tid vært markedsrettet og ambisiøs, og har skapt en spennende virksomhet med internasjonalt potensial, sier Inger Solberg, direktør for bærekraft i Innovasjon Norge

  Grønn Gjødsel er blitt en viktig premissgiver og en drivkraft for utviklingen av økologisk landbruk i Norge. Bedriften har i dag kunder over hele Norge innenfor et bredt spekter av bransjer og har en sterk lønnsomhet og har skapt mange arbeidsplasser i hjembygda.