Vil du ha de siste nyhetene fra Innovasjon Norge?
 • EN
 • Logg inn
 • Er idéen ny?

   Lexilee
  Lexilee

  Har du en idé du tror kan bli god forretning, men er usikker på om den er ny og unik? Du kan selv sjekke ut om ideen din er verdt å jobbe videre med, før du investerer mye tid og penger. Her er noen konkrete tips.

  Søk på nettet

  Start med et enkelt søk på nett. Beskriv ideen din best mulig. Prøv deg fram for å finne den riktige kombinasjonen av ord. Bilderesultatene gir deg raskt tilbakemelding om du nærmer deg. 

  Når du har funnet riktig norsk ord, kan du gå videre til engelsk. Bruk gjerne google oversetter.

  Søk i patenter

  Sjekk så om det finnes patenter som hindrer deg å utvikle ideen din. Start med de engelske søkeordene du har kommet fram til. Google Patents gir deg mulighet til å se forsiden på patentene. Espacenet Patent Search har en større base og mer avanserte søkemuligheter. 

  Husk at språket i patenter er annerledes. Du må derfor kanskje bruke andre ord når du søker. For eksempel: Får du ikke treff på "smørekniv" kan du kanskje prøve med “apparat for å applisere væske på gjenstand”. Prøv deg frem. Du kan også søke på firmaer som er konkurrentene dine og se hva de har patentert.

  Gjør din vurdering

  Resultatet av søkene kan gi deg nyttig informasjon om konkurrerende løsninger, mulige samarbeidspartnere, patenter som begrenser ditt handlingsrom, trender, hvem som er aktive i markedet, hvordan markedet fungerer etc.

  Ut i fra dette kan du se om det er plass til deg og din idé i markedet. Eller om du er best tjent med å bruke tiden din på noe annet.

  Velger du å utvikle ideen din videre, kan du glede deg til en spennende reise. Men husk at det kreves kompetanse, nettverk, penger og tid – og ikke minst en ukuelig vilje til å gjennomføre dette. Det er DU som må være pådriver for din idé – ingen andre vil gjøre jobben for deg. 

  Se hva som er registrert fra før

  Sjekk hva som er registrert av patenter, design og varemerker i Norge, Europa og internasjonalt på iprhjelp.no

  Se også

  Espacenet Patent Search
  Google Patents