Akershus: Gammel låve ble suksessbedrift

Det er et bølgende kulturlandskap og elven Leira som danner rammen rundt Kringler gjestegård, som drives av ekteparet Hilde Olstad og Helge Opsahl. De overtok gården etter Helges foreldre i 1996. Den gamle tømmerlåven på Kringler gjestegård er fra 1876 og etter flere år med omfattende restaurering, kunne paret i 2001 ønske velkommen til en moderne konferanse- og gjestegård.
- Vi ønsket å utnytte gårdens totale ressurser og skape arbeidsplasser for både familien og nærmiljøet. Vi har satset stort på å utvikle vår merkevare og utvikle nye tilbud basert på gårdens og nærmiljøets ressurser. Kvalitet og profesjonalitet står sentralt i hele vår virksomhet, sier Hilde Olstad.
Bærekraft i fokus
De historiske røttene og kulturlandskapet danner fundamentet for driften på Kringler. Ekteparet har fokus på bruk av lokale råvarer, bærekraftig utvikling og dyrevelferd. På gården drives det fortsatt aktivt landbruk med produksjon av skotsk høylandsfe, svin og korn. I sommerhalvåret produserer det allsidige paret urter i drivhuset, hvor de også dyrker vi tomater og andre grønnsaker.
På gården tilbys gjestene gode opplevelser i unike omgivelser. Fra å være en konferansegård med fasiliteter for møter og selskaper, har vinnerne de senere årene utvidet konseptet med overnattingsfasiliteter, mikrobryggeri, kjøttproduksjon og nå planlegges foredlingsanlegg for eget kjøtt. Kringler satser stort på matservering og har et profesjonelt kjøkken hvor flere kokker er ansatt. Ekteparet er opptatt av å bruke lokale råvarer og produkter i maten som serveres på gården.
Kjøkkensjefen Thomas Pedersen drifter kjøkkenet med kreativitet, kunnskap, interesse og tid. Matfilosofien baserer seg på spennende og smakfulle retter som overrasker gjesten. På Kringler har de fokus på økonomi og bærekraft, og bruker hele dyret i produksjonen. På gården finnes også et eget lite røkeri hvor det blir røkt kjøtt og fisk for å få de riktige smakene på råvarene. Nå planlegger ekteparet et foredlingsanlegg for selv å ha kontroll på mørningen.
- Drivkraften vår er utvikling. Vi ønsker ikke å bli store, men å bli gode. Vi tenker langsiktig og fokuset vårt ligger på de gode opplevelsene for gjestene, godt arbeidsmiljø og bærekraft, sier Olstad.
- Vinnerne representerer gründere som landbruket trenger flere av. De er innovative, kreative og er gode ambassadører for landbruket, sier Per Annar Lilleng, direktør for Innovasjon Norge Oslo, Akershus og Østfold.
Vinneren imponerer med sin satsing
Vinnerne har bygget opp en robust og lønnsom virksomhet. Service, vennlighet og personlig tilstedeværelse står sentralt og er en av bedriftens suksessoppskrifter. I et marked med stor konkurranse har den lille familiebedriften klart å kapre markedsandeler ved å tilpasse seg nye trender og muligheter, og ved å stadig videreutvikle konseptet.
- Denne Akershus-bedriften oppfyller kriteriene som er satt for prisen på en god måte. Med sin langsiktige, profesjonelle og innovative tilnærming har de klart å utnytte landbrukets og gårdens ressurser på en spennende måte. De satser offensivt, videreutvikler sitt konsept og har bygd opp et bærekraftig konsept med et stort potensial, avslutter Lilleng.
Juryen har bestått av:
- Direktør for IN Oslo, Akershus og Østfold Per Annar Lilleng (juryens leder)
- Akershus og Oslo Bondelag v/leder Sigurd Enger
- Fylkesmannens Landbruksavdeling v/Ellen Marie Forsberg
Akershus Fylkeskommune v/Eirik Bøe
Kontaktperson hos vinneren:
Hilde Olstad, mobil: 950 05 705, e-post: post@kringler.no
Nettside: www.kringler.no
Kontaktperson i Innovasjon Norge:
Ingeborg Knutsdatter Gresaker, mobil: 992 93 639, e-post: inkne@innovasjonnorge.no