Hopp til hovedinnhold

Årets kvinnelige gründer vil gjøre verdens matproduksjon grønnere

Vinner av årets Female Entrepreneur Grete Sønsteby sammen med Mette Marit og administrerende direktør for Innovasjon Norge, Anita Krohn TraasethFoto: Arne Vatnøy/Innovasjon Norge
-Vi skal lage verdens største møkkaselskap, sier årets Female Entrepreneur Grete Sønsteby. Odelsjenta fra Krødsherad og gründeren av N2 Agri har utviklet en metode som kan snu husdyrmøkk fra å være et illeluktende miljøproblem til å bli en grønn milliardindustri.

Kronprinsesse Mette-Marit delte ut årets Female Entrepreneur på Nordic Innovation House i New York i går. Årets pris gikk til en teknologigründer som satser internasjonalt og jobber mot et eller flere av FNs bærekraftmål. Prisen er et samarbeid mellom Nærings- og fiskeridepartementet og Innovasjon Norge.

-Hvis Norge vil bli en leder av teknologidrevet innovasjon så må vi utnytte kapasiteten til hele befolkningen, både kvinner og menn. Det er derfor denne prisen er så viktig, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Teknologi som gjør en forskjell

I dag er norske bønder avhengig av å kjøpe kunstgjødsel som fremstilles av fossile gasser. Sønsteby har utviklet en metode som gjør at bonden kan produsere miljøvennlig gjødsel på gården.

Årets tre finalister har gjennomgått et skreddersydd, tre-dagers kompetanseprogram i New York for å lære om global vekst. Vinneren får i tillegg et to-ukers kompetanseprogram i regi av Innovasjon Norge for å utvikle bedriften videre og forberede seg på internasjonalisering.

-Kapital er viktig, men for å lykkes internasjonalt så vil norske gründere ha et minst like stort behov for innsikt i, erfaring fra og forståelse for de markedene og den konkurransen de møter. Derfor er årets pris flyttet til et av verdens største markeder og oppstartbyer, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge Anita Krohn Traaseth.

Billigere og miljøvennlig gjødsel

Sønstebys løsning består av en såkalt plasmareaktor på størrelse med et kjøleskap. Reaktoren er plassert på gården, og forsynes av en eksisterende fornybar energikilde, for eksempel solenergi. Prosessen skjer i det husdyrmøkk blir tilsatt nitrogenoksid, som er fremstilt fra ladet luft. Da bindes nemlig næringsstoffene i husdyrmøkka som ellers går tapt for bonden.

-I dag forsvinner 30 prosent av nitrogenet og næringsstoffene fra husdyrmøkk ut i luften. Det nitrogenet må erstattes for at husdyrmøkka skal kunne brukes som gjødsel, og er i tillegg skadelig for miljøet, sier Sønsteby. Resultatet av de kjemiske prosessene i plasmareaktoren er et miljøvennlig gjødselprodukt som er rimeligere og mer effektivt å bruke for bonden.

Sjekkereplikk ble til gründerskap

Sønsteby er riktignok bonde, men karrieren har hovedsakelig funnet sted langt utenfor fjøset. 57-åringen har lang fartstid i IT-selskaper som IBM, Oracle og Ericsson, og som direktør i miljøteknologiselskapet Scatec. Da hun valgte å starte eget selskap var det fordi hun lenge hadde hatt et ønske om å realisere fysiker og grunnlegger av norsk Hydro, Kristian Birkeland, sin 100-år gamle lysbueteknologi.

-Jeg ble sjekket opp på nettet av min nåværende samboer, og åpningsreplikken hans var «tror du Birkelands lysbueprosess har noen fremtid?» Det ville neppe fungert på så mange andre, men for Sønsteby var det full klaff.

-Birkelands teori ble misforstått. Det ble antatt at teknologien ville kreve mer energi enn det den faktisk gjør, og på det tidspunktet var strøm dyrere enn det er i dag, sier Sønsteby.

Teamet utvider nå til nye markeder, og starter med Europa. De er allerede i gang med testing på en grisefarm i Danmark, og flere land står på listen for videre vekst. Målet er å ta veksten i verdensmarkedet for gjødselproduksjon, som er på 1,5 prosent årlig.

-Denne uken i New York har vært et betydningsfullt klapp på skulderen. Man får ikke mange av dem som gründer. Det har også vært en unik mulighet til å se seg selv og bedriften i et større perspektiv, og planlegge den internasjonale satsingen fremover, sier Sønsteby.

Fakta om Female Entrepreneur of the Year

  • Prisen deles ut for 9. gang i 2018, og for første gang i New York.
  • Til og med 2015 het prisen Årets gründerkvinne.
  • For å søke må bedriften representere en nyskapende forretningsidé eller verdikjede som kan vokse internasjonalt og som svarer på et eller flere av FNs bærekraftmål.
  • For å vinne skal gründeren kunne vise til høy gjennomføringsevne, ambisjoner og være en rollemodell som evner å inspirere flere kvinner til å satse på teknologiske vekstbedrifter.
  • Årets hovedjury består av Johan H. Andresen i Ferd, Grete Faremo fra UNOPS, og administrerende direktør i Innovasjon Norge Anita Krohn Traaseth.

Fakta om finalistene

Karoline Sjødal Olsen (25) fra Drammen i Buskerud er medgründer og daglig leder i Blue Lice AS, som holder til i Stavanger. Bedriften utvikler en løsning som gjør det mulig å tiltrekke, fange og begrense lakselus – før den angriper fisken. Lakselus er et stort problem i oppdrettsnæringen, og hvert år bruker næringen nærmere 10 milliarder kroner på problemet. Blue Lice har utviklet en av få løsninger som bruker en forebyggende metode i stedet for behandling.

Marit Linnebo Olderheim (46) er fra Helgelandskysten i Nordland, men har vokst opp i Kristiansand. Hun er gründer og daglig leder i Leap Learning, som jobber med en digital utdanningsmetode som hjelper barn med å lære uansett hvem og hvor de er i verden. Bedriften har rettet seg spesielt mot utviklingsland, og gjør klasserommet om til en digital læringslab ved å kombinere bruken av mer enn 200 ulike apper og konkrete, fysiske oppgaver. Løsningen kan fungere både med og uten lærer, for ulike nivåer, og uten nettilgang. I dag er plattformen i bruk i 12 land, og de norske appene hadde mer enn 80 000 nedlastninger på App Store i fjor. Leap Learning holder til i Asker i Akershus.

Grete Sønsteby (57) fra Krødsherad i Buskerud er medgründer og daglig leder i N2 Agri og N2 Applied. Bedriftens mål er å sette husdyrbønder i stand til å produsere egen nitrogengjødsel på gården, noe som både er lønnsomt for bonden og reduserer klimagassutslipp for samfunnet. Kunstgjødsel produseres i dag fra kull og fossil gass, og N2 erstatter kunstgjødsel med et produkt som er fremstilt av husdyrmøkk, og som produseres ved hjelp av biogass, vind- eller solkraft og luft. N2 Applied har hovedkontor i Oslo og testsenter i Svene utenfor Kongsberg.

Publisert :
Sist oppdatert :