Hopp til hovedinnhold

Bærekraftig lammekjøtt rett fra fjellbeite

Ekteparet HoplandFoto: Innovasjon Norge
Bjørg T. og Kim Hopland
Telemarklam har vunnet Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Vestfold og Telemark. De kombinerer tradisjonsrikt sauehold i Vest-Telemark med fokus på godt dyrehold og god utnyttelse av fjellets beiteressurser. Sammen med 11 andre bønder har de skapt en attraktiv merkevare for kvalitetskjøtt av sau og lam.

Telemarklam AS drives av ekteparet Kim og Bjørg T. Hopland i Fyresdal. Telemarklam selger lammekjøtt, pinnekjøtt og fenalår laget av dyr som kommer rett fra fjellbeite i Telemark. Ikke sluttforet på kraftfor. Pinnekjøttet er laget av stykningsdeler fra hele dyret, slik at kunden får mer kjøtt enn ved «vanlig» pinnekjøtt.

De jobber for å bygge opp en merkevare som skal bety noe. Ikke bare for dem, men for alle de andre bøndene rundt seg. De har fått utviklet gode nettsider, filmer og jobbet aktivt med markedsføring og merkevarebygging. På sikt ønsker de at Telemarklam skal være et naturlig valg for kunder som er opptatt av bærekraft, rene råvarer og norsk tradisjon.

I dag fikk de prisen på gården i Fyresdal.

- Denne prisen er en utrolig hyggelig anerkjennelse av det arbeidet vi har lagt ned. Vi har jobbet mye med markedsføring for å kunne ta den posisjonen som vi ønsker å ha på bærekraft og rene råvarer, sier Kim Hopland i Telemarklam AS.

De jobber også med at bøndene skal føle stolthet i det å drive godt, utnytte naturressurser på en god måte, og samtidig tjene penger. Telemarklam ønsker å bygge videre på en merverdi på dyr som kommer rett fra fjellet.

- Telemarklam AS utnytter beiteressursene i FjellTelemark og vestover mot Setesdalsheiene til å produsere sau- og lammekjøtt av høy kvalitet. Sammen med 11 andre bønder har de jobbet smart i nettverk for å stå sterkere sammen. Med dette som utgangspunkt har de utviklet en solid og spennende merkevare, sier leder for Innovasjon Norge i Vestfold og Telemark, Anniken Fægri Damm-Larsen. Hun er også leder for juryen som har kåret vinneren.

Telemarklam mener det er viktig at sauebonden får ekstra godt betalt for kvalitetsmaten sin og håper at de kan bidra til at mye lammekjøtt fra deres region blir satt pris på. Et konkurransefortrinn vil være at de har en tydelig geografisk identitet, høy kvalitet og et interessant produkt som skiller seg ut fra markedet ved å bruke hele dyret til et dyrt eksklusivt sluttprodukt.

- Vi ønsker å fremheve regionen vår, jobbe sammen med bøndene lokalt og sørge for å levere et virkelig bærekraftig produkt til våre kunder, sier Bjørg Hopland.

Begrunnelse for valg av vinner

Vinnere og juryenFoto: Innovasjon Norge
Fra venstre: Bjørg Taraldlien Hopland, Kim Akerø Hopland, Anniken Fægri Damm-Larsen, Sondre Aasan, Tore Øystein Strømsodd, Olav Sandlund, Aslak Snarteland.

Juryen har vektlagt det bærekraftige elementet i virksomheten. Alt kjøttet som går inn i produksjonen til Telemarklam skal komme fra dyr som kommer rett fra fjellet. Dyrene skal ikke sluttfores på kraftfôr. De lager dessuten pinnekjøtt av hele dyret, noe som ingen andre gjør. Når hele dyret brukes blir det heller ikke noe svinn.

Videre får alle bøndene som leverer til Telemarklam en merpris for råvarene sammenlignet med hva de får fra andre mottakere av råvarer. Dette gjør de fordi de mener at bøndene skal få bedre betalt for sine fantastiske råvarer.

- Summen av dette gjør Telemarklam AS til en innovativ bedrift og en verdig vinner av årets pris, sier juryleder Anniken Fægri Damm-Larsen.

Årets jury har bestått av

  • Anniken Fægri Damm-Larsen, direktør Innovasjon Norge, Vestfold og Telemark, leder
  • Tore Øystein Strømsodd, seksjonsleder i avdeling for Næring, innovasjon og kompetanse, Vestfold og Telemark Fylkeskommune
  • Olav Sandlund, Landbruksdirektør hos Statsforvalteren i Vestfold og Telemark
  • Aslak Snarteland, leder Vestfold og Telemark Bondelag
  • Sondre Aasan, leder Telemark Bonde- og Småbrukarlag
  • Audun Tvedten, leder Vestfold Bonde- og Småbrukarlag
Publisert :
Sist oppdatert :