Hopp til hovedinnhold

Bedriftsutviklingspris til innovativ utnyttelse av husdyrgjødsel

Olav Røysland med sin jordbæråker i drivhus.Foto: Eli Munkeby Serigstad
Olav Røysland.
Bonden Olav Røysland har utviklet en helt spesiell sirkulær landbruksdrift på gården sin på Jæren. Lørdag 2. november mottok han Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Rogaland, for sin innovative utnyttelse av husdyrgjødsel.

Olav Røysland er bonde på Jæren og driver med svin, potet og økologisk bærproduksjon. Han er også med i fellesskapet Biogass Rogaland, som i flere år har jobbet for å etablere et fungerende biogassanlegg i fylket. Røysland har i denne prosessen stilt gården sin til disposisjon, for å få optimalisert anlegget som er helt unikt for Rogaland.

Økologisk bærproduksjon

Tanken om bruk av næringsrikt restråstoff fra biogassanlegget førte til nye muligheter, og Røysland var rask med å ta i bruk restråstoffene i dyrking av blomster og senere også i dyrking av økologiske bær. Som et resultat har han på rekordtid klart å etablere en økologisk bærproduksjon med restråstoff fra biogassanlegget. Etterspørselen for de økologiske bærene har vært stor og Røysland har planer om å utvide bærproduksjonen allerede fra neste år etter kun ett års drift.

- Olav har klart å skape et helhetlig sirkulært system på gården sin som omfatter tradisjonelt landbruk, energiproduksjon samt bærdyrking som vokser på den tørre massen fra bio-gassproduksjonen. Miljømessig nytenkning og nyskapning med sterk forankring i primærlandbruket er stikkord for denne hyggelige landbruksnestoren fra Jæren, sier Kari Holmefjord, regionsdirektør Innovasjon Norge i Rogaland, om prisvinneren.

-Dette var en overaskende pris og veldig kjekt! Vi har lagt mye tid i krefter i dette, så det er en flott anerkjennelse for det arbeidet vi har gjort, sier Olav Røysland.

Publisert :
Sist oppdatert :