Hopp til hovedinnhold

Bringebærlandet vinner Bedriftsutviklingsprisen i landbruket

To eldre mennesker som holder en kasse med bringebærFoto: Kristin Bay
Bringebærlandet på Østre Torp i Drøbak er de første bringebærprodusentene som lager vin av bringebær i Norge. I år lanserte de verdensnyheter med isvin og musserende vin av bringebær. I dag blir de innovative bærbøndene hyllet med Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Akershus.

På Bringebærlandet i Drøbak blir bringebæravlingen solgt direkte fra gården. Det som ikke blir solgt går til produksjon av bringebærvin. Drivkraften bak bær- og vinproduksjonen er en bærekraftig og innovativ bruk av bringebærproduksjonen, der hele avlingen utnyttes optimalt.

- Bringebærlandet er et godt eksempel på den spennende utviklingen som skjer innen norsk landbruk i dag. Vi heier på slike bedrifter som tør å tenke nytt og som har full utnyttelse og bærekraft som en så viktig del av virksomheten, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad om Bringebærlandet.

Verdensnyhet

- Å få BU-prisen er en påskjønnelse for arbeidet vi har gjort og inspirerer oss til å satse videre og vokse, sier daglig leder i Bringebærlandet, Roy Andersen.
Andersen driver Bringebærlandet sammen med Åse-Marit Thorbjørnsrud. Ekteparet startet å lage bringebærvin i 2016 og er de første i Norge som utnytter bringebærene til å lage vin. To av årets viner, Isvin og Musserende, kan skilte med å være de første av sitt slag i verden. Mottagelsen av bringebærvinen har vært overveldende ifølge ekteparet, og har vært med på å øke inntjeningen på gården både gjennom et økt gårdsutsalg og salg til restauranter.

- Vi har hele tiden vært opptatt av å finne nye anvendelser for bringebær. De har en veldig kompleks smak av syre og sødme og egner seg til mer enn dessertbær, saft og syltetøy. I boka Bringebærlandet har vi samlet en del eksempler på det. Bringebærvin startet vi med i 2016. Det har vært et dristig prosjekt, og mye å lære. Men med god hjelp fra naboer og venner har vi lykkes med å lage viner som har falt i smak, sier daglig leder i Bringebærlandet, Roy Andersen.

Imponerte juryen

- Juryen har latt seg imponere av hvordan Bringebærlandet har klart å utnytte sine selvdyrkede bringebær i så mange ulike produkter, og maksimert marginene ved å tenke nytt og annerledes. De er innovative og har fokus på lønnsomhet, samtidig som de lykkes med å lage innbydende produkter som er en fryd både for øyet og for ganen. Deres vinproduksjon har et større marked enn de foreløpig klarer å mette, det lover godt også for videre utvikling, sier Kristin Willoch Haugen, direktør for Innovasjon Norge Oslo Viken.

Bærekraftig produksjon og salg

Sammen med de andre gårdsutsalgene i bygda gir de lokalbefolkningen mulighet til å kjøpe kortreist mat og få innblikk i hvordan maten blir produsert. De har montert solcelleanlegg på låvetaket noe som reduserer CO2-utslippene fra gården. Foretaket er medlem av Grønt Punkt som sørger for innsamling og gjenvinning av glass, plast, og papir.

De bruker så lite sprøytemidler som mulig. Alt ugress fjernes for hånd, de bruker luktfeller og fuglekasser til å begrense insektskadene.

Publisert :
Sist oppdatert :