Hopp til hovedinnhold

H.K.H Kronprins Haakon lanserer The Explorer for verden

Grønn stor scene på Greentech festivalFoto: GreenTech Festival
For første gang går Norge ut i verden med en digital markedsplass for grønn teknologi. The Explorer skal på en effektiv måte matche internasjonale behov med norske, grønne løsninger fra selskaper som Equinor, Tibber og Cambi.

Fredag lanserer H.K.H Kronprins Haakon The Explorer til et internasjonalt publikum under GreenTech Festival i Berlin.

Statsminister Erna Solberg avduket The Explorer i fjor. Det var hennes regjering som ga Innovasjon Norge, i samarbeid med næringslivet, oppdraget å utvikle en slik tjeneste som skal bidra til økt eksport av norsk, grønn teknologi. - Norsk næringsliv har pionert mange grønne og bærekraftige løsninger, og kan bidra til å løse noen av våre globale utfordringer, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli.

På ett år har nærmere 500 bedrifter registrert sine løsninger, og rundt 200 løsninger er så langt kvalitetssikret og publisert. Nå er The Explorer altså klar for å innta verden.

- Vi vet at Norge er internasjonalt kjent for høy kompetanse og pålitelige bedrifter. The Explorer gir norske selskaper muligheten til å vise seg frem for internasjonale kjøpere og investorer på en effektiv måte, sier Haugli.

Lanseres under klimafestival

The Explorer promoterer teknologi på tvers av næringer og kompetanseområder. Alle løsninger på The Explorer bidrar til å redusere klimautslipp eller andre negative miljøeffekter, og er direkte knyttet til minst ett av FNs bærekraftsmål.

– Havnæringene er spesielt viktige for Norge, men The Explorer rommer alt fra ren energi til bærekraftig matproduksjon, sier Haugli.

Tjenesten lanseres passende nok under en av verdens største festivaler for grønn teknologi, GreenTech Festival i Berlin 23. - 25. mai. I år er Norge offisielt partnerland.

-Norges offisielle rolle under GreenTech Festival gir norske selskaper stor oppmerksomhet fra viktige beslutningstagere fra hele verden. Dette er en ypperlig mulighet til å sette norsk, grønn teknologi på kartet, sier Haugli.

Elektriske skip og grønne datasentre

Statkrafts grønne datasentre og verdens første elektriske ferge fra Fjellstrand, i tillegg til en mengde små og store bedrifter fra hele landet, er å finne på The Explorer.

Selskapet Aquasolis Global jobber med vannrensing, og er med i The Explorer. – Aquasolis Global er med fordi vi ser nytten av å stå samlet i et norsk «landslag» for grønn teknologi. Både små og store bedrifter kan tjene på å stå samlet når vi skal konkurrere i internasjonale markeder, sier Ole Sandok, styreleder i Aquasolis Global.

Fakta om The Explorer

Over 200 norske løsninger er i dag publisert på The Explorer, og flere publiseres jevnlig.

The Explorer er en markedsplass som kobler utenlandske bedrifter med norske leverandører av grønne løsninger.

The Explorer inneholder også historier om Norge og norsk næringsliv som brukes av det offisielle Norge i utlandet, overfor internasjonale kunder, presse og andre målgrupper.

Alle norske bedrifter med grønne løsninger kan registrere seg i The Explorer. De må svare ut tre kriterier: God forretningsskikk, at løsningen er grønn, og at løsningen bidrar til å løse minst ett av FNs bærekraftsmål. Det koster ingenting å registrere løsninger.

En redaksjon kvalitetssikrer alle løsninger før de publiseres på The Explorer.

Innovasjon Norge leder eksportsatsingen. Konsept, utforming samt kriterier for innhold og bedriftsdeltakelse er utformet i dialog med næringslivet, Nærings- og fiskeridepartementet og Klima- og miljødepartementet. I tillegg har The Explorer nært samarbeid med Global Opportunity Explorer, UN Global Compact, Sustainia og DNV GL.

The Explorers strategiske råd består av representanter fra Equinor, Yara, Statkraft, DNB, DNV GL, NHO, LO, Abelia, Norge 203040, Norges sjømatråd, Virke, Norges Rederiforbund, Miljødirektoratet, Finans Norge, GCE Blue Maritime Cluster, Fostech AS, Grieg Group, X Four-10, WWF, ZERO , Klima- og miljødepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, og Innovasjon Norge.

Publisert :
Sist oppdatert :