Hopp til hovedinnhold

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit delte ut Female Entrepreneur 2016 til Kathrine Molvik

Ordfører i Oslo, Marianne Borgen, H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit, gründer og vinner av Female Entrepreneur 2016, Kathrine Molvik, statssekretær Dilek Ayhan, adm. dir i Innovasjon Norge Anita Krohn Traaseth og fung. daglig leder for DOGA, Anne Lisæth Schøyen.Foto: Charlotte Wiig
Female Entrepreneur 2016
Kathrine Molvik er sveiseingeniør og gründeren av bedriften FeC. I dag utnevnte H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit henne til vinner av Female Entrepreneur 2016 og hovedprisen på en halv million kroner fra Innovasjon Norge.

Sveisekompetansen i Norge står for hurtig fall, og hindrer kvalitet, sikkerhet og konkurransedyktige leveranser fra norske bedrifter. Dette ønsket Kathrine Molvik (36) å gjøre noe med, og startet den sveisetekniske gründerbedriften FeC AS i Knarvik i 2014.

- Å vinne prisen Female Entrepreneur 2016 er en fantastisk anerkjennelse av arbeidet med FeC. Jeg har alltid hatt tro på det vi gjør, og nå kan vi realisere planene våre enda hurtigere enn vi ellers ville gjort, sier Molvik.

Flere kvinnelige gründere

Female Entrepreneur (tidligere Årets gründerkvinne) ble først arrangert i 2009, og deles ut av Innovasjon Norge og Nærings- og fiskeridepartementet. I år ble prisen ble delt ut av H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit på et arrangement på DOGA, Norsk design- og arkitekstursenter i Oslo. Hver av de seks finalistene mottok en pris på 50 000 kroner, delt ut av statssekretær for næringsministeren, Dilek Ayhan.

Aldri har flere kvinner søkt om å bli Female Entrepreneur. Mens det var rundt 30 søkere de første årene, var det i år 130 søkere som meldte seg på konkurransen om å vinne en halv million kroner. Bedriftene må representere en nyskapende forretningside eller verdikjede, med internasjonalt vekstpotensial.

Bidrar til omstilling av norsk næringsliv

De øvrige finalistene i Female Entrepreneur 2016

Karen Dolva (25) med bedriften No Isolation, som utvikler en avatarrobot for langtidssyke barn.

Beate Størkson (40) med bedriften Viscenario, som står bak teknologi som forenkler drift i bygg- og eiendomsbransjen.

Mona Jensen (41) med bedriften Tom Wood, som har gjort global suksess med smykker og klær.

Ingrid Lonar (28) med bedriften AssiTech, som har utviklet en fallforebyggende trapperullator.

Berta Lende Røed (41) med bedriften Fuel It, som utvikler kommunikasjons- og relasjonverktøyet for privatlivet og næringslivet.

Vinner av hovedprisen, Kathrine Molvik har lang utdannelse og bred praktisk erfaring fra industrien i inn- og utland, og startet karrieren som industrirørleggerlæring allerede som 15-åring. Gründerens forretningsidé er å bygge opp et internasjonalt kompetansesenter for material- og sveiseteknologi som håndterer hele verdikjeden fra utdanning av fagarbeidere til forsking og utvikling av industrien. Med dette vil FeC ta et fag med lange tradisjoner og løfte det inn i den digitale og robotiserte fremtiden.

- Molvik har med bedriften FeC bragt delingsøkonomien inn i indusrien, nærmere bestemt sveisenæringen, og skapt en helt ny tjeneste som har potensial til å fungere på en måte markedet ikke forventer. Det er dette vi kaller disruptiv innovasjon, en «game-changer», og er det noe vi trenger mer av i omstillingen av norsk næringsliv, så er det nettopp det, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge og juryleder i Female Entrepreneur 2016, Anita Krohn Traaseth.

Snur opp ned på tradisjonelle forretningsmodeller

Blant kriteriene som ligger til grunn for å vinne prisen Female Entrepreneur, er at selskapet skal ha et internasjonalt vekstpotensial, gründeren skal kunne vise til høy gjennomføringsevne, ambisjoner og være en rollemodell med evne til å inspirere flere kvinner til å satse på vekstbedrifter.

«Vinneren innoverer i en tradisjonell, konservativ og svært mannsdominert bransje, og har potensial til å fornye og forandre en næring. Hun ser helheten og muligheten i å anvende et tradisjonelt fag i en ny tid. Tross nedgang i oljerelatert industri og en tøff start har hun allerede klart å finne nye markeder. Hun har teft og pågangsmot, og snur opp ned på tradisjonelle forretningsmodeller» sto det i jurybegrunnelsen, som ble lest opp av H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit.

Foruten Anita Krohn Traaseth, besto juryen av Anne Lisæth Schøyen, fungerende daglig leder i DOGA, Anne Kristi Koppang, gründer av Olivia-kjeden, Shahzad Rana, gründer og teknologidirektør i Microsoft og Kari Olrud Moen, konserndirektør produkt DNB.

Nyskapende og samfunnsrettet

FeC har allerede oppnådd gode rammekontrakter, omsetning og referansekunder som Well Connection AS (tidligere Frank Mohn Mongstad), Bergen Engines (Rolls Royce) og FM Stålbygg (Stord). Bedriften er også godt i gang med samarbeid med Advisio, et stort dansk selskap som jobber mot bygg og anlegg og har tilsluttet 200 kunder. Molvik er dessuten i gang med nye samarbeidsprosjekter med sin mentor, Linn Cecilie Moholt, administrerende direktør i Karsten Moholt AS, som hun møtte i regi av Innovasjon Norges mentortjeneste.

- Molvik har skapt en bedrift som er samfunnsviktig, nyskapende, framtidsrettet, og har mulighet for internasjonal vekst. Vi ønsker henne lykke til på ferden, vi skal heie høylytt, og gleder oss til å følge utviklingen videre, avslutter Anita Krohn Traaseth.

Tidligere vinnere av prisen

  • 2014: Kriss Rokkan Iversen og Kjersti Eline Tønnessen Busch med bedriften SALT Lofoten AS
  • 2013: Ragnhild Wik & Linda Walsøe med bedriften Wik & Walsøe
  • 2012: Siri Skøien med bedriften Comlight AS
  • 2011: Silje Vallestad med bedriften Bipper Communications
  • 2010: Elisabet Norderup Michelson med bedriften Elmico AS
  • 2009: Gry Cecilie Sydhagen med bedriften Metizoft AS

Prisen ble ikke delt ut i 2015

Publisert :
Sist oppdatert :