Hopp til hovedinnhold

Hedmark: Jordbærbønder vinner pris

Vafler på fat med jorbær og saft i glassFoto: Fredrik Garshol
Anette Løvlien Vold og Børe Vold stakk i dag av med "Bedriftsutviklingsprisen i landbruket" i Hedmark 2018. Ekteparet vant prisen for sin satsing på jordbær på gården Søndre Elton i Stange.

Søndre Elton gård ligger langs Mjøsa i idylliske Stange vestbygd. Ekteparet Vold Løvlien har drevet gården siden 2012 og har siden starten ønsket de å benytte alle ressursene på gården og tilby flere produkter. I tillegg til jordbær dyrker ekteparet nå korn, grønnsaker og andre bærsorter som bringebær, rips og rabarbra.

-Anette og Børe på Søndre Elton har med hardt arbeid vist at det kan skapes arbeidsplasser på et relativt begrenset areal ved å utnytte alle muligheter, samtidig som de har ivaretatt både økonomisk og sosial bærekraft. Det selges varer fra egen gård i tillegg til gårder i nærheten, sier direktør i Innlandet Christian Hedløv Engh om vinneren.

-Vi er svært overrasket og glad for å vinne denne prisen. Innovasjon Norge har vært en svært viktig ressurs og støttespiller for oss i satsningen på å videreutvikle gården, sier Børe Vold.

Over 20 000 besøkende

Gården er mest kjent for sine solmodne jordbær som kan kjøpes fra «Jordbærbua» på gården. Her blir det også servert jordbærsøll, kaffe, te, saft og vafler med hjemmelaget jordbærsyltetøy. Ved Jordbærbua er det benker med nydelig utsikt ut mot Mjøsa. I sommersesongen besøkte over 20 000 gjester gårdstunet.

-Kafedriften gir en flott naturopplevelse for besøkende samtidig som det gir muligheter for ytterligere verdiskaping. Denne driften styrker reiselivsproduktet i Stange vestbygd, som i økende grad satser på helhetlige opplevelser. Etablering av et større forsamlingslokale på gården er et ledd i denne satsningen, sier Hedløv Engh.

Ekteparet har nå revet den gamle låven og en ny driftsbygning er satt opp. Bygningen skal blant annet brukes til selskapslokaler. Den rommer også nå et produksjonslokale, kjølerom, fryserom og lager. Kjøkkenet kan også benyttes til leieproduksjon. Den nye låven har blitt et flerbrukshus og rommer fasiliteter som oppholdsrom, kjøkken og sanitæranlegg for de polske jordbær plukkerne som bor på gården i sesongen.

I sesongen står 75 navn på gårdens lønningsliste. Ekteparet er kjent for å ta godt vare på arbeidskraften som er en del av suksessen bak det å levere bær av god kvalitet.

Solid og lønnsom virksomhet

I juryens begrunnelse heter det at selv med begrensede arealer har vinneren opparbeidet en solid og lønnsom virksomhet som sysselsetter mellom 9 og 10 årsverk. I jordbærsesongen sysselsettes mange sesongarbeidere i tillegg til flere av bygdas ungdommer. Jordbærproduksjonen i dette området har i flere år vært i tilbakegang, men den sterke etterspørselen etter kjøp direkte fra gård, viser at man har truffet markedet godt.
Vinneren har også vært svært aktiv i etablering av salgsselskapet “Smak av Innlandet”.

Juryen har bestått av:

  • Erling Aas-Eng fra Hedmark Bondelag
  • Ståle Ståen fra Hedmark Bonde- og småbrukerlag
  • Vegard Urset fra Fylkesmannen i Hedmark
  • Christian Hedløv Engh fra Innovasjon Norge.
Publisert :
Sist oppdatert :