Hopp til hovedinnhold

Her er finalistene i Årets gründerkvinne 2014

For sjette året på rad skal «Årets gründerkvinne» kåres. Seks finalister har vunnet i hver sin region, og møtes til finalen i Oslo tirsdag 18. november. Der kjemper de om heder, ære og hovedprisen på en halv million kroner.

Finalistene har allerede fått anledning til å møte hverandre gjennom to dager med intensiv medietrening, filming og hovedjurymøte ledet av administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth.

Trenger flere gode rollemodeller

Det var en gjeng med spente gründerkvinner som møtte opp i Innovasjon Norges lokaler i Oslo for å presentere seg for juryen. Hver finalist fikk ti minutter til å presentere bedriften og fortelle hvorfor akkurat de burde vinne. En del nerver forsvant imidlertid etter å ha blitt ønsket velkommen av jurylederen.

- Husk at dere allerede er vinnere! 70 prosent av gründere er menn – det må vi gjøre noe med. Dere er gode rollemodeller, og vi vil heie dere frem, sa Anita Krohn Traaseth til gjengen før de skulle inn til juryering.

Finalist Linda Johannessen med bildebyrået YAY Media befinner seg i Silicon Valley, der hun jobber med å etablere kontakter. Hun presenterte seg derfor for juryen via Skype, enda klokken knapt var rukket å bli seks om morgenen. Hun holder derfor liv i myten om at gründeren alltid er på jobb.

- Det at en kan være en rollemodell for andre gründere gjør det enda mer gøy. Vi har mange dyktige kvinnelige gründere her i Norge, men vi trenger flere, særlig i tech, og at de er mer synlige. Synlighet og normalisering av kvinnelige gründere mener jeg er viktig, sier Johannessen på telefon fra San Francisco.

Internasjonal vekst

Et av hovedkriteriene for å vinne prisen, er at ideen har et internasjonalt markedspotensial. Årets gründerkvinne-finalister driver gründervirksomhet på vidt forskjellige områder. Det er to sosiale entreprenører, to som driver innen design, en kunnskapsbedrift og et bildebyrå. Selv om gründerne er på ulike stadier i forretningsutviklingen, har de til felles at de har funnet innovative løsninger, tenker stort, og vil ekspandere utover landegrensene.

- Jeg er imponert over den bredden som årets finalister representerer. Her er det snakk om seks vidt forskjellige ideer som retter seg mot ulike markeder og ulike behov. Norge trenger mer nyskapning og vekst, og det er svært viktig at vi får enda flere kvinner på banen, sa jurymedlem Kjerstin Braathen, konserndirektør for DNBs bedriftsmarked, etter juryeringen.

Anita Krohn Traaseth understreker behovet for å bygge en sterkere kultur for å bli gründer i Norge. - Som gründer må man ha store drømmer for å lykkes. Og så er det viktig å tørre å feile. Dere satser stort, derfor har dere allerede kommet så langt som dette, sa Anita Krohn Traaseth, før hun ønsket gründerkvinnene lykke til i finalen.

Dette er finalistene

 • SALT Lofoten AS
  Kriss Rokkan Iversen og Kjersti Eline Tønnessen Busch (vinner i region NORD)
 • Lanullva (Vinje Ullprodukter AS)
  Gunn Anne Lyngstad (vinner i region MIDT)
 • Intempo AS
  Heidi Aabrekk (vinner i region VEST)
 • lyk-z & døtre as
  Ingeborg Omdal Lykseth
 • Ment(Styggpent AS)
  Sidsel Forr Hemma og Ingvild Hemma (vinner i region INNLANDET)
 • YAY Media AS
  Linda Lægreid Johannessen (vinner i region ØST)

Årets hovedjury

 • Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge (juryleder)
 • Kjerstin Braathen, konserndirektør for DNBs bedriftsmarked
 • Anne Morkemo, seriegründer
 • Johan Gjesdahl, partner i Alliance Venture


Om prisen

Årets gründerkvinne er en pris som deles ut til en dyktig gründerkvinne med vekstambisjoner. Hovedmålet med prisen er å løfte frem gode rollemodeller for å stimulere flere kvinner til vekstgründerskap. Prisen er et samarbeid mellom Nærings- og fiskeridepartementet og Innovasjon Norge, og er en del av Innovasjon Norges nasjonale kvinne- og entreprenørskapssatsing. Finalen i Årets gründerkvinne er tirsdag 18. november.

Hvem har fått utdelt prisen tidligere?

 • 2013: Ragnhild Wik & Linda Walsøe med bedriften Wik & Walsøe, Østfold
 • 2012: Siri Skøien med bedriften Comlight AS, Østfold
 • 2011: Silje Vallestad med bedriften Bipper Communications, Hordaland
 • 2010: Elisabet Norderup Michelson med bedriften Elmico AS, Hedmark
 • 2009: Gry Cecilie Sydhagen med bedriften Metizoft AS, Møre og Romsdal
Publisert :
Sist oppdatert :