Hopp til hovedinnhold

Hjemlevering redder lokalmatprodusenter

Mann med grønnkasse til mat som leverer matFoto: Privat
Ole Martin Kildahl kjører ut lokalmat på vegne av både egen bedrift og andres. Det er kortreist mat, eller «stuttrest», som det heter på Løten.
Bakken Øvre gårdsmat tapte 200 000 kroner i uka på grunn av koronakrisa. I løpet av en helg snudde de driften trill rundt og kan nå ta permitterte ansatte tilbake i arbeid.

Gårdsbedriften fra Løten begynte med noe helt nytt forrige uke: De leverer nå mat på døra. Ikke bare produkter fra eget kjøkken, de kjører ut mat fra nærmere 30 lokale produsenter.

-Jeg gikk en hel onsdag og var pessimist. På torsdag var jeg optimist igjen, og i løpet av helgen satte vi opp en nettside med bestillinger, og så var vi gang, sier daglig leder i Bakken Øvre gårdsmat, Ole Martin Kildahl.

Onsdagens pessimisme var ikke ubegrunnet: Det haglet inn med avbestillinger. De viktigste inntektskildene før omstillingen var overnatting og mat på gjestegården, og catering til selskaper.

-Det ble jo helt stopp med alt. Bare på avlyste konfirmasjoner tapte vi rundt en million kroner, sier Kildahl.

Fikk raskt tilskudd

Kildahl er leder av Bondens Marked på Innlandet, og var derfor smertelig klar over at det så mørkt ut for mange lokale småskalaprodusenter. Så kom ideen om å levere mat på døra. På den måten får kundene kjøpe varer selv om markedene er stengt, store selskaper avlyst og restaurantene ute av drift.

I løpet av noen dager fikk han 225 000 i bedriftsutviklingstilskudd av Innovasjon Norge. Pengene dekker utgifter til transport, slik at bedriften kan sørge for levering for mange andre småskalaprodusenter, i tillegg til sine egne varer.

-Uten hjelpen fra Innovasjon Norge hadde ikke dette vært mulig. Det er fantastisk at de kunne snu seg rundt så raskt! Vi var imponerte! Vi har ikke tid til å vente på en måneds saksbehandling, slik som situasjonen er nå, sier Kildahl.

De fikk også raskt alle godkjenninger på plass fra fylkeslegen, og leverer mat i tråd med alle smitteverntiltak.

Håper flere følger etter

Siden Kildahl er engasjert i Bondens Marked, har han stor tro på at et samarbeid mellom små produsenter over hele landet kan hjelpe mange gjennom krisen.

-Den modellen vi har laget her er det bare å kopiere. Jeg møter mange kollegaer med fantastiske produkter som godt kan havne på dørstokken til folk, sier Kildahl.

Bakken Øvre gårdsmat måtte permittere ni stykker, men har tatt inn igjen tre av dem – og ser at de trolig kan ta tilbake enda flere av de ansatte etter hvert.

-Det som også er interessant er at dette blir en salgskanal for oss i fremtiden, når koronakrisa er over, sier Kildahl.

Publisert :
Sist oppdatert :