Hopp til hovedinnhold

Hyllest AS vinner Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Vestfold og Telemark

Mie Dahlmann Jensen viser frem produktene omkranset av hylleblomster.Foto: Hilde Mork
Mie Dahlmann Jensen viser frem produktene omkranset av hylleblomster. 
I Norges varmeste område - fruktbygda i Midt-Telemark - dyrker og sanker Hyllest AS økologiske hylleblomster på Rinde Gård. Blant kundene finner vi flere Michelin-restauranter.

Hyllest AS produserer økologisk drikke av hylleblomster og -bær dyrket i Telemark. Bedriften ble startet og er drevet av Mie Dahlmann Jensen, som er dansk hylleblomstentusiast og bosatt i Telemark siden 2001. Hyllest dyrker råvarene på Rinde gård i Sauherad, og har leieproduksjon hos Epleblomsten AS.

Blant produktene finner man ulike typer Hylleblomstdrikk, rene eller blandet med rabarbra eller ingefær, Hylleblomstsirup, og Bærhyllest som er basert på bærene fra hylletreet.

Produktene selges hovedsakelig i Telemark, Oslo og Vestfold via restauranter, spesialbutikker, distribusjonskanalen til Norsk Bonde og Småbrukarlag (Reko) og markedssalg. Hyllest AS har også sin egen nettbutikk. Hyllest serveres i dag på flere Michelin restauranter, bl.a. Under i Lindesnes.

Størst og best innenfor hylleblomst

Hyllest startet i 2013. De første årene var det produksjon på rundt 500 flasker, men dette dannet grunnlaget for en betydelig økt produksjon. I 2019 hadde bedriften en omsetning på ca 750.000 kr. Målet om å være størst og best innenfor hylleblomstprodukter i Norge, er definitivt nådd.

- At Hyllest får en hyllest er veldig hyggelig i et år som 2020! Vi har sett viktigheten av å kunne bruke ressursene rundt oss. Og finne nye løsninger med organisering, nettverk og produksjonsanlegg som kan brukes om en tenker kreativt og satser. Det er veldig gledelig med en slik annerkjennelse for arbeidet over flere år med å gi hylleblomst en plass i den norske drikke- og matkulturen. Jeg er stolt, mange takk, sier Mie Dahlmann Jensen.

Bedrift i vekst

I 2020 har Hyllest AS ansatt en person for hjelp til innhøsting, produksjon, salg og arbeid i forhold til nyplanting. Bedriften er med i Hanen, har nettverk med aktører i Fruktbygda og har blant annet samarbeidet med andre produsenter om distribusjon.

Virksomheten kan gi ringvirkninger ved å gi inspirasjon til å bruke ville vekster som råvarer, og produsere produkter uten å ha gård og egne produksjonslokaler. At det finnes andre måter å skape på.

Hyllest har utviklet en nyskapende forretningsmodell, ved bruk av en ellers lite brukt råvare. At det er alkoholfritt drikke som er alternativ, økologisk, sunn og ærlig er noe kundene setter stor pris på.

- Vinneren er en ypperlig representant som synliggjør verdiskaping og innovasjon i starten på et tiår der samfunnet skal omstille til grønn verdiskaping og bærekraftig utvikling, sier Anniken Damm-Larsen, juryleder og regiondirektør for Innovasjon Norge i Vestfold og Telemark.

Begrunnelse for valg av vinner

Kandidatene til prisen ble vurdert ut fra kriteriene økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft og innovasjon/nyskaping.

I juryens begrunnelse for valget av Hyllest som vinner av prisen i Vestfold og Telemark, står det følgende:

"Søker har bygd opp bedriften ved å starte i det små, og bygge stein på stein. Hun har nådd målet om å være størst og best innenfor hylleblomstprodukter i Norge. Gjennom bevisst bruk av merkevare, store krav til produktkvalitet og profilering klarer hun å selge produktet sitt inn hos flere Michelin restauranter og andre krevende kunder.

Hyllest AS har økt omsetningen betydelig i 2020, og sannsynliggjør ytterligere vekst framover gjennom produktutvikling og markedsføring i eksisterende og nye markeder. Bedriften er et godt eksempel på at med nye typer råvarer, andre organiseringsmåter med tanke på råvare og produksjon og med kontrollert vekst, er det mulig å skape en solid bedrift med høykvalitets produkter. Verdigrunnlaget er respekt for naturen og mennesker."

Kontakt

Bilde av : Beret Mette Haga
Beret Mette Haga
Kunderådgiver
Publisert :
Sist oppdatert :