Hopp til hovedinnhold

Norges første klynger på internasjonalt toppnivå

Den maritime klyngen Blue Maritime i Møre og Romsdal og olje og gass-klyngen NODE i Agder er Norges første næringsmiljøer på internasjonalt toppnivå. Det er klart etter at næringsminister Monica Mæland i dag offentliggjorde listen over nye næringsmiljøer. To miljøer har dermed fått status som Global Centres of Expertise – klyngenes mesterliga. To nye Norwegian Centres of Expertise og fire nye Arena-prosjekter ble klare samtidig.

Den økte satsingen på klyngeprogrammet er en viktig del av innovasjons- og næringspolitikken i Norge. Programmet eies av Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Siva. Undersøkelser viser at klyngeprogrammet skaper resultater i form av økt innovasjon og mer internasjonal virksomhet blant medlemsbedriftene.

I verdensklasse

Fra i dag er det tre nivåer på klyngene i Norge. Arena skal forsterke samspillet og samarbeidet i regionale klynger med ambisjoner og potensial for videre utvikling. Fire nye prosjekter ble tatt opp i dag, Arena velferdsteknologi i Rogaland, i4plastics i Oppland, Arena arktisk vedlikehold i Finnmark og Norwegian Fashion Hub i Oslo. Norwegian Centres of Expertise er klynger med bedrifter som kan hevde seg i verdenstoppen innenfor sine felt. To nye NCE ble kjent i dag, NCE Media i Hordaland og NCE Maritime CleanTech i Hordaland og Rogaland. Om NCE er eliteserien, er Global Centres of Expertise mesterligaen. Bare to klyngeprosjekt er på så høyt nivå at de fortjener GCE-status i dag, Blue Maritime, den maritime klyngen i Møre og Romsdal og olje og gass-klyngen NODE i Agder.

- Sterke og internasjonale næringsklynger er med på å gjøre Norge til Europas mest innovative land, sa næringsminister Monica Mæland da hun offentliggjorde navnene på de nye klyngene i dag. - Norsk næringsliv er i verdensklasse på flere områder. Samtidig har vi utfordringer, blant annet fordi kostnadene er høye her til lands. Derfor må vi være et skritt foran konkurrentene på innovasjon, kompetanse og attraktivitet.

Fornyet og styrket satsing

De tre nivåene er deler av et fornyet, helhetlig klyngeprogram som heter Norwegian Innovation Clusters. Det gir bedre samordning og tilpasning av tilbudet til de ulike klyngene.

- Næringsklyngene er viktige for å skape vekst og verdiskapning i hele landet. De styrker konkurransekraften og innovasjonstakten, gjennom samarbeid mellom næringsliv og kunnskapsmiljøer lokalt. De nye klyngene representerer næringer med god lokal forankring, fra forskjellige deler av landet og et mangfold som gir gode muligheter for vekst i internasjonale markeder, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

- Interessen i norsk næringsliv for å etablere nye klyngesamarbeid og forsterke eksisterende klynger er meget stor, sier divisjonsdirektør Hans Martin Vikdal i Innovasjon Norge. Ved årets utlysning i klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters mottok vi søknader fra 33 næringsmiljøer. Denne store interessen samarbeidsbasert verdiskaping er gode nyheter for Norge.

Klikk her for å se bilder fra kunngjøringen på Innovasjon Norges Flickr.

Om Klyngearbeidet

  • Nærings- og Fiskeridepartementet og Kommunal og moderniseringsdepartementet finansierer klyngeprogrammet og har i år bevilget 150 millioner kroner til driften.
  • Bedriftene bidrar selv med en vesentlig del av finansieringen av aktivitetene
  • Klyngeprogrammet drives av Innovasjon Norge med Siva og Forskningsrådet som partnere
  • En klynge består av bedrifter, universiteter, forsknings- og utviklingsmiljøer som inngår et forpliktende samarbeid for å forsterke samarbeidsbasert utvikling, innovasjonsevne og konkurransekraft
  • Det blir nå 20 Arena-prosjekter, 12 NCE og 2 GCE
Publisert :
Sist oppdatert :