Hopp til hovedinnhold

Norsk moteindustri med ambisjoner

Norske designere bidrar til verdiskaping i Norge, og til å gjøre Norge kjent internasjonalt. Nåløyet-prisene gir bedriftene en anerkjennelse som gir et springbrett både ut i Norge og ut i verden. Onsdag 12. februar delte HENNE Nåløyet ut priser i samarbeid med Innovasjon Norge.

Det ble delt ut prisen i tre kategorier mote, accessories og en ny grønn pris.

- Nåløyet gir bedriftene en anerkjennelse som gir et springbrett både ut i Norge og ut i verden, de blir sett både av motehus og internasjonale designere. Ved å gi et tilskudd, gir vi bedriftene en mulighet til å utnytte den posisjonen som Nåløyet gir. Tidligere vinnere har benyttet muligheten til å vokse, både ved å mangedoble antall butikker de er i, og å komme ut i markedet i flere land, sier Toril Mølmen, direktør for Innovasjon Norge, Oslo, Akershus og Østfold, som delte ut prisene.

Kunden og markedet i fokus

Vinneren innen mote i år er Veronica B. Vallenes fra Kristiansand. I kategorien accessories var det Kaibosh med utvikling av briller fra Bergen som gikk av med seieren.

- Begge vinnerne har et stort fokus på funksjonalitet og setter kunden og markedet i fokus. Kaibosh utviser en høy grad av innovasjon og har skapt et helt nytt konsept for markedet. De har en sterk og unik forretningsmodell med stor grad av kundefokus hvor de utfordrer salgsapparatet til nytenkning. Veronica har også mottatt flere nordiske designpriser og har nå inngått et tett samarbeid med Mandal veveri, stod det i jurybegrunnelsene.

HENNE Nåløyet samarbeider med Innovasjon Norge, som gir tilskudd på kr 150.000 til vinner av moteprisen. Innovasjon Norge gir også mentorhjelp verdi kr 50.000 til vinnerne av accessories og grønn pris. Innovasjon Norge har vært samarbeidspartner til Nåløyet i 6 år, og det har vært en veldig positiv utvikling disse årene.

- Norske designere har blitt mer profesjonelle. Vi har fått muligheten til å støtte unge moteskapere, fått dem til å fokusere mer på forretningsutvikling for å lykkes også kommersielt. Innovasjon Norges medarbeidere i 33 land står også klare til å bistå, og for å gi lokale ideer globale muligheter, forteller Mølmen.

Grønn pris delt ut av kronprinsessen

For første gang i år hadde man på Nåløyet også en ny grønn pris. H.K.H Kronprinsesse Mette-Marit delte ut prisen som gikk til Leila Hafzi fra Stavanger. Hafzi mottok får også en mentor fra Innovasjon Norge.

Denne prisen setter miljøkrav og bærekraftighet i fokus. Spesialjuryen satt opp for den grønne prisen la vekt på at Hafzi har vist seg å være en rollemodell og en inspirator for andre nettopp når det gjelder å ta miljøinitiativer og bærekraftige løsninger.

Norske designere bidrar til verdiskaping i Norge, og til å gjøre Norge kjent internasjonalt. Vi skal støtte de bedriftene som vår fremtidige verdiskaping skal bygges på. I motebransjen er det hard konkurranse, og vi kan bidra til å gjøre norske bedrifter mer konkurransedyktige, avslutter Mølmen.

Vinnerne av Nåløyet 2014

Veronica B. Vallenes (kategori Mote)
Kaibosh (kategori Tilbehør)
Leila Hafzi (grønn pris)

De nominerte i kategorien Mote:
Nina Skarra, Veronica B. Vallenes og FWSS

De nominerte i kategorien Tilbehør:
Tom Wood (smykker), Schermann Ringdal (vesker) og Kai Bosh (briller og solbriller).

Tidligere vinnere av Nåløyet

Veskedesignermerket Cala&Jade vant kategori accessorier i 2012, fikk da et mentortilskudd fra Innovasjon Norge.

- Å vinne Nåløyet ga Cala&Jade en viktig anerkjennelse og gjorde merket mer synlig. Det ga oss en bedre plattform å stå på for å komme oss inn på en større del av markedet. Vi fikk Holzweiler som agentur og økte fra 5 til 24 butikker på to uker den sesongen. Sesongen etter var antallet oppe i 37 butikker. Omsetningen vår fikk en bratt og sårt trengt vekst, sier Tina fra Cala&Jade.

Gjennom mentortjeneste effektiviserte Cala&Jade organisasjonen og terpet på strategi for å kunne nå den bratte vekstkurven som kom etter Nåløyet.

- Å ha en mentor til å kaste ball med og få objektiv og ærlig input fra er ekstremt viktig for gründerbedrifter. Dette har vært med å utvikle og styrke bedriften ytterligere og laget en enda bedre plattform for merket å vokse. Innovasjon Norge sine tiltak har gjort det mulig for oss å vokse fortere, forteller Tina.

Publisert :
Sist oppdatert :