Hopp til hovedinnhold

Norske bedrifter tredobler uttellingen fra EU

3 EU flags and buildings in the backgroundFoto: GettyImages
Forskningsrådet og Innovasjon Norge samarbeider om å bistå norske bedrifter med å lykkes med sine EU-søknader.
Norske bedrifter har hatt stor suksess i EUs forsknings- og innovasjonsprogram, Horisont 2020. På fem år er tildelingene til norske bedrifter mer enn tredoblet, fra ca. 250 millioner kroner i 2014 til nærmere 800 millioner kroner i 2019.

- Det er fantastisk å se at norske bedrifter gjør det så bra. Det er hard konkurranse om disse pengene, og det viser at vi har solide forskningsmiljøer og at vi jobber målrettet mot bedriftene, sier John-Arne Røttingen, adm.dir. i Forskningsrådet.

Attraktive norske bedrifter

Totalt har norske bedrifter konkurrert seg til 3,3 mrd. kroner fra Horisont 2020, siden oppstarten av programmet i 2014. Forskningsrådet og Innovasjon Norge samarbeider om å bistå norske bedrifter med å lykkes med sine EU-søknader.

- Disse gode resultatene viser at norske løsninger er attraktive i EU. Ved å delta i EU-prosjektene får bedriftene tilgang til grensesprengende forskning, nye teknologier og europeiske samarbeidspartnere, sier Håkon Haugli, adm.dir. i Innovasjon Norge. Han understreker at i tillegg til finansiering får bedriftene god tilgang til nye markeder.

Flere muligheter kommer

Fra 2021 overtar Horisont Europa for Horisont 2020. Dette blir verdens største forskningsprogram, med nærmere 1000 milliarder kroner til fordeling.

- Her blir det enorme muligheter for bedrifter. De to programmene er veldig like og norske bedrifter har derfor gode forutsetninger for å fortsette den positive trenden med å hente prosjektmidler fra EU, understreker Røttingen og Haugli.

Norske bedrifter kan søke om støtte til selve søknadsprosessen og til å delta på relevante arrangementer utenfor Norge.

Ta kontakt med eksperter i Forskningsrådet eller i Innovasjon Norge, så veileder de deg i søknadsprosessen.

Om lag 85 prosent av Horisont 2020-programmet (med et totalbudsjett på ca. 750 mrd. kroner) er nå delt ut.Publisert :
Sist oppdatert :